POZOR VAROVANIE: Polícia upozorňuje na podozrivé telefonáty, tieto čísla nedvíhajte!
06 | 09 | 2019 I Roman Suchý

Polícia varuje pred podozrivými telefonátmi. Vyzýva občanov, aby na ne upozornili aj svojich príbuzných.









Polícia upozorňuje Slovákov na prichádzajúce hovory z podozrivých čísel z rôznych zahraničných krajín. Ako uvádza polícia na sociálnej sieti, najčastejšie ide o telefonáty z Afriky, resp. Stredoafrickej republiky. Polícia vydala niekoľko varovaní:

- ak sa na displeji telefónu objaví číslo s inou zahraničnou predvoľbou nedvíhajte, nevolajte späť a nezisťujte identitu volajúceho; podozrivé je to najmä v prípadoch, ak neočakávate žiadny hovor zo zahraničia;

- pred prevzatím hovoru si skontrolujte predvoľbu;

- kontaktujte svojho operátora a požiadajte o zablokovanie konkrétneho čísla; niektoré mobilné telefóny ponúkajú možnosť blokovania hovorov a tak si ich môžete zablokovať sám;

- dávajte si pozor, buďte obozretní a upozornite svojich blízkych.

Mnohé smartfóny v súčasnosti zobrazujú, z ktorej krajiny hovor prichádza. Krajina sa však dá rozpoznať aj podľa predvoľby +236 (Stredoafrická republika), +252 (Somálsko), +717 (Čína), +224 (Guinea), alebo iných podobných čísel, preto treba byť pri týchto predvoľbách viac ostražitejší.



„Je potrebné upozorniť aj svojich príbuzných a priateľov a v prípade napr. detí je vhodné, aby potrebné opatrenia vykonali ich rodičia,“ uviedla polícia.