OĽaNO navrhuje zmeny v zákone o ochrane pred odpočúvaním
04 | 09 | 2019 I TASR

Hnutie OĽaNO chce zmeniť spôsob ustanovovania členov v komisii na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov.


Zmenou chce vyriešiť problém s nečinnosťou jednotlivých parlamentných výborov a zabezpečiť riadne fungovanie komisie ako kontrolného orgánu výkonnej moci. Hnutie to navrhuje v novele zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov.

Po novom by členov komisie nemali navrhovať zodpovedné výbory Národnej rady (NR) SR zo zástupcov vlády a opozície, komisiu by mali tvoriť ich predsedovia a podpredsedovia.

"Najvyšší súd SR musí viesť človek, ktorý má dostatočné morálne aj odborné predpoklady", tvrdí Šeliga
Najvyšší súd SR musí viesť človek, ktorý má dostatočné morálne a odborné predpoklady. Uviedol to na dnešnom brífingu člen strany exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí Juraj Šeliga s tým, že dvaja kandidáti tieto predpoklady nenapĺňajú.... Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | SITA


A to predsedovia a podpredsedovia osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a výboru pre obranu a bezpečnosť.

"Hlavným cieľom návrhu zákona je zabezpečiť fungovanie komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov, a to zmenou spôsobu ustanovovania jej členov," zdôraznilo hnutie v predloženom návrhu.

Poukázalo na to, že komisia má predstavovať významné posilnenie kontrolnej právomoci zákonodarného orgánu nad používaním informačno-technických prostriedkov orgánmi výkonnej moci.

"Napriek tomu komisia už tri roky nie je schopná plniť si svoju funkciu, keďže niektoré výbory si nesplnili svoju povinnosť a nenominovali členov komisie tak, ako im to prikazuje zákon, a komisia preto nemohla byť zriadená," podotkli predkladatelia novely.