MIMORIADNA SPRÁVA: Johnson utrpel drvivú porážku v otázke Brexitu (AKTUALIZOVANÉ)
04 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Priam povstalecké spojenectvo britských zákonodarcov, zložené z poslancov lauboristickej opozície s účasťou niekoľkých členov konzervatívcov Borisa Johnsona, odhlasovalo v stredu večer v parlamente Spojeného kráľovstva zákaz "Brexitu bez dohody" a prinútilo premiéra Borisa Johnsona, aby požiadal Brusel o ďalšie trojmesačné predĺženie lehoty na Brexit.





Návrh zákona, ktorý predložil labourista Hilary Benn, podporili aj konzervatívci Ken Clarke a vnuk Winstona Churchilla, Nicholas Soames, ktorí boli pre svoj vzdor voči Johnsonovi vylúčení z Konzervatívnej strany. Návrh dnes večer prešiel tretím a posledným čítaním a v poslaneckej snemovni za neho hlasovalo 327 poslancov, proti 299 hlasom.

Pre Borisa Johnsona je to tvrdý úder, keďže opakovane sľuboval odchod Británie z EÚ, či už s dohodou alebo bez nej a to bezpodmienečne do 31. októbra.

Nový zákon nariaďuje predsedovi vlády získať ďalšie tri mesiace na predĺženie platnosti článku 50 zmluvy z EÚ a predĺžiť tak termín na prípadný odchod až do 31. januára 2020, do 23:00.

Johnson následne podal návrh na predčasné voľby o ktorom musí teraz parlament hlasovať. Hlasovanie je naplánované na 22:30 Londýnskeho času. Predseda vlády dúfa, že zabezpečí voľby do 15. októbra.
AKTUALIZÁCIA 22:40

Pokus premiéra Borisa Johnsona o vyhlásenie predčasných volieb bol britskými poslancami odmietnutý po tom, čo v stredu večer nedosiahol potrebnú dvojtretinovú väčšinu, ktorá je pri takomto hlasovaní v parlamente Spojeného kráľovstva potrebná.


Porážka v Dolnej snemovni spôsobila, že Johnsonova konzervatívna vláda nedosiahla požadovanú hranicu 434 hlasov. Touto porážkou končí pre neho katastrofálny dnešného zasadnutia britského parlamentu.


Návrh zákona o zablokovaní Brexitu „bez dohody“ potuje do Snemovne lordov na ďalšiu rozpravu, kde sa očakáva hlasovanie v piatok. Následne bude tento zákon uvedený do platnosti súhlasom kráľovnej Alžbety.