Poslanci SaS chcú zaviesť pravidlo elektronického doručovania nariadení VÚC obciam
01 | 09 | 2019 I SITA

Poslanci za stranu Sloboda a solidarita (SaS) Martin Klus, Milan Laurenčík a Marián Viskupič chcú zaviesť pravidlo elektronického doručovania všeobecne záväzných nariadení Vyšších územných celkov (VÚC) obciam. Na septembrovú parlamentnú schôdzu preto predkladajú novelu zákona o samospráve vyšších územných celkov. Týmto opatrením chcú nahradiť doterajšie doručovanie poštou v listinnej forme.


Podľa súčasnej úpravy zákona o samosprávnych krajoch samosprávny kraj zasiela jeden výtlačok všeobecne záväzného nariadenia vyššieho územného celku všetkým obciam vo svojom územnom obvode.

„Obnáša to množstvo papiera, kancelárskeho materiálu a v neposlednom rade aj poštových poplatkov. Z uvedeného dôvodu navrhujeme zmeniť znenie zákona tak, aby sa všeobecne záväzné nariadenia samosprávnych krajov zasielali obciam elektronicky. V súčasnosti má každá obec svoju elektronickú schránku. Na Slovensku je takmer 3 000 obcí a pri tomto počte už len úspora na poštových poplatkoch stojí za drobnú zmenu zákona,“ navrhujú liberáli.

Elektronické doručovanie všeobecne záväzných nariadení obciam môže byť podľa hovorcu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Kaliňáka pozitívne.

"Sme fungujúcou demokraciou, máme však aj veľa problémov", vyhlásila Čaputová
Slovensko je fungujúcou demokraciou, ústava je funkčná, zároveň má krajina veľa problémov a deficitov, ktoré sú príležitosťou zmeniť ich k lepšiemu. V nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová.... Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | TASR


„Je to však možné aj dnes, na úrovni každého samosprávneho kraja, ktorý pochopí svoj zmysel v aktívnej komunikácii so samosprávami na svojom území, a to vrátane toho, aby VÚC-ky v časovom predstihu informovali mestá a obce o možnosti pripomienkovania, a teda participácie na tvorbe všeobecne záväzných nariadení,“ vysvetlil Kaliňák.

Zároveň však zdôraznil, že samotná komunikácia medzi vyššími územnými celkami a miestnou územnou samosprávou v krajoch nie je dobrá, a to už od samotného vzniku samosprávnych krajov.

Predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič víta každé riešenie, ktoré zjednoduší komunikáciu žúp s mestami a obcami.

„Od roku 2016 majú úrady povinnosť komunikovať elektronickou formou a v súčasnej digitálnej dobe je potrebné využiť všetky dostupné prostriedky, ako komunikovať čo najefektívnejšie, a to aj s ohľadom na pozitívne dopady na rozpočty žúp,“ priblížil Viskupič. Považuje taktiež za potrebné vytvoriť centrálnu online databázu všeobecne záväzných nariadení miest a obcí, ktoré by boli prístupné verejnosti.

„V niektorých prípadoch je totiž možné dostať sa k týmto nariadeniam len osobnou návštevou konkrétneho obecného úradu,“ dodal trnavský župan.