Pavol Jesenský: Dankov ekonomický komplot a iné dôchodkové experimenty
01 | 09 | 2019 I Pavol Jesenský

Návrh poslancov SNS na výpočet minimálneho dôchodku môže mimoriadne vážnym spôsobom poškodiť verejné financie na Slovensku. Len v rokoch 2021 a 2022 by totiž vytiahli zo štátnej kasy o viac ako pol miliardy eur oproti súčasnému stavu. Počet poberateľov totho typu dôchodku by sa zároveň zvýšil podľa prepočtov Sociálnej poisťovne z aktuálnych 51-tisíc na približne 251-tisíc, teda päťnásobne.


A prečo by vlastne ľudia nemali dostávať slušnú penziu?, poviete si. Iste, v ideálnom svete by mohli dostávať hoci aj dvetisíc eur. Veď si to za tých 40 odrobených rokov zaslúžia. Lenže dôchodky sa vyplácajú zo štátneho rozpočtu a ten nie je bezodný. A len tak výšiť výdavky o 300  miliónov ročne nie je možné bez zabezpečenia príslušných príjmov. Aj keď, dá sa aj to. Stačí zadĺžiť súčasnú generáciu a aj niekoľko ďalších.


Martvoň o dovolenkových poukazoch. (ROZHOVOR)
Na svojom Facebooku ste dali občanom návrh ako si uplatniť u zamestnávateľa svoj dovolenkový poukaz. Ako ste spokojný s jeho dopadom na turizmus na Slovensku? Počet dovolenkujúcich Slovákov doma na Slovensku sa zvýšil o desať percent na 800... Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Aneta Leitmanova

Tu sa však výpočet škôd nekončí. K tejto téme sa pre agentúru SITA vyjadril riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš, ktorý tento návrh považuje za ohrozujúci. Podľa neho totiž zvyšuje verejné výdavky a negatívne vplýva na motiváciu platiť odvody, čim znižuje aj verejné príjmy.


To, že poslanci predložili takýto návrh bez vysvetlenia príslušným finančným krytím, je len dôkazom toho, že im matematika ide asi ako Dankovi slovosled. Len ďalšie navrhnuté opatrenia z dielne národniarov, medzi ktoré patri zníženie dane z príjmu pre firmy s obratom do 100-tisíc eur aj SZČO na 15 percent, zníženie dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny a zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov, totiž budú stáť niečo medzi 400 až 600  miliónmi eur ročne.


Pavol Jesenský: Fico chce automatické zvyšovanie ceny chleba
Návrh strany Smer na automatické zvyšovanie minimálnej mzdy v podstate znamená aj automatické zvyšovanie ceny chleba a pečiva. Z minimálnej mzdy sa totiž vypočítavajú aj príplatky za prácu v noci a cez víkend, ktoré v pekárenstve predstavujú... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský

Za povšimnutie stojí aj to, že všetky návrhy podobného rangu idú do parlamentu ako poslanecké návrhy a nie z iniciatívy príslušných rezortných ministerstiev. Tie navyše patria pod gesciu inej politickej strany. Výhodou poslaneckých návrhov je aj to, že sa vyhnú riadnemu medzirezortnému pripomienkovému konaniu. Ministerstvá by navyše museli k zákonu predložiť doložku vplyvu na štátny rozpočet, pri ktorej by si každý príčetný minister vytrhal vlasy.


Nie že by sme poslancom upierali zákonodarnú iniciatívu, to je ich sväté právo. Ale v tomto prípade ide jasne o kupovanie voličov. A keďže o hlasy dôchodcov súperia prakticky všetci, reálne hrozí, že niektoré z návrhov, vďaka ktorým hrozí ekonomický kolaps, aj prejdú.


Pavol Jesenský: Trump tvrdí že je vyvolený a celý svet dúfa, že sa prebudí v dobrej nálade
Americká a rovnako aj celosvetová ekonomika do veľkej miery závisia od toho, v akej nálade sa prebudí Donald Trump. Takáto nepredvídateľnosť pritom neprospieva ani vývoju burzových indexov, ani svetovému obchodu a robí ich závislou od momentálneho... Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský

Veď aj v parlamente platí niečo za niečo. Smer podporí SNS minimálne dôchodky, dankovci zas smerákom návrh na nový výpočet minimálnej mzdy. Bugárovci sa potrebujú vyhrabať z politického hrobu, do ktorého sa noria stále hlbšie. A ťažko by sa to voličom vysvetľovalo, keby tieto „blahodárne“ nápady nepodporili. A keby ich aj náhodou osvietilo a nezahlasovali by za nich, ešte vždy je tu v zálohe hnutie Sme rodina alebo Kotlebovci, ktorí už s koalíciou za populistické návrhy bez ekonomického rácia hlasovali. A hlasy dôchodcov, živnostníkov a nízkopríjmových skupín potrebujú tiež.


A tak hrozí aj ďalšia škoda, a to politická. Ak totiž návrhy prejdú, v prípade že po voľbách bude fungovať vláda, ktorá bude chcieť udržať stabilitu verejných financií, bude musieť mnohé takéto predvolebné darčeky zrušiť. Čo jej samozrejme uberie popularitu a pri ďalších voľbách môže nachýliť misku váh v prospech tých, ktorí si vedia len kupovať popularitu z peňazí, ktoré platíme na daniach, alebo zadlžovaním budúcich generácií.