Čo by ste mali vedieť o elektronických cigaretách
01 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič
Elektronické cigarety sú produktom, ktorý dlhé roky tvorilo mnoho projektantov a konštruktérov. Koncept elektronickej cigarety sa datuje až do 20. rokov minulého storočnia. Prvé patenty boli udelené americkému vynálezcovi Henrymu A. Gilbertovi v polovici 60. rokov a na konci 90. rokov experimentoval s touto novou nefajčiarskou technológiou, bývalý inžinier NASA a priekopník mikroprocesorov Phil Ray. Aj keď Rayove snahy  nenašli komerčné uplatnenie, priniesli do slovníka slovo „vape“.

Veľký prielom v oblasti elektronických cigariet prišiel až pred 15 rokmi. Čínsky chemik menom Hon Lik, skĺbil kombináciu intelektuálnej zvedavosti, podnikateľských výhod a ľudského blaha do prelomovej technológie. Fajčenie klasických cigariet totiž urýchlilo smrť jeho otca a tak sa Hon Lik, ktorý bol sám ťažko závislý na fajčení tabaku, experimentoval so spôsobmi, ako prestať fajčiť. Výsledkom bol nefajčiarsky inhalátor, dnes známy ako liquid cigareta.

Základným a dominantným kontextom príchodu elektronických cigariet je samozrejme verejné zdravie. Len v Spojených štátoch tieto novinky pomáhajú prestať fajčiť cigarety miliónom ľudí, alebo aspoň znižujú objem fajčenia tabakových cigariet. Podľa nedávnej správy agentúry Public Health England sú e-cigarety v súčasnosti najobľúbenejšie v Anglicku. Americká miera fajčenia podľa prieskumu National Health Interview Survey aj ďalej klesá, pričom najväčší pokles je medzi mladými dospelými.

Významnú úlohu v tomto príbehu hrajú e-cigarety, produkt merateľne bezpečnejší ako horľavé cigarety. Dlhé a niekedy partizánske vojny s tabakovou lobby si však na amerických médiách vybrali svoju daň a táto nálada sa odráža aj v prístupe ich informovania o novom inhalačnom trhu. Médiá si totiž zachovali zvyškový skepticizmus aj voči novým výrobkom. To isté však platí aj pre širokú americkú verejnosť. Dve tretiny dospelých si myslia, že výpary sú rovnako nebezpečné ako fajčenie, alebo dokonca ešte nebezpečnejšie.

A tak sa médiá aj naďalej venujú otázkam zdravia a závislosti. Aké obmedzenia na trhu s elektronickými cigaretami by mali byť primerané? Ktoré z takýchto nariadení sú kontraproduktívne? Ako môže vláda a súkromný sektor maximalizovať zdravotné prínosy odvykania fajčiarov od tabaku bez toho, aby začínali s vapingom mladých ľudí, ktorí boli ešte nefajčiari?

A tak vznikli sponzorované stránky so sériou dôležitých a aktuálnych otázok v spoločnosti s názvom RealClearPublicAffairs. Cieľom tejto diskusie je kritické zamyslenie sa nad názormi a polemikami, ktoré by sa v médiách neobjavili a tak sa snažia poskytnúť čitateľom informácie potrebné na ich vlastné informované úsudky.