Britániou otriasajú celonárodné protesty proti odstaveniu parlamentu
01 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Tisíce demonštrantov sa vydali do ulíc Londýna, aby demonštrovali proti rozhodnutiu predsedu vlády Borisa Johnsona, pozastaviť parlament až na dva týždne, kvôli Brexitu.


Anti-Brexitoví aktivisti sa zhromaždili pred Downing Street 10 a kričali „hanbíme sa za vás, Boris Johnson". Ministerka vnútra Dianne Abbottová vystúpila pred davmi rovno pred Johnsonovým súčasným bydliskom a vyhlásila, že: „už onedlho bude na Downing Street 10 Jeremy Corbyn a Boris pôjde preč.“




Okrem demonštrácií v Londýne sa plánujú protesty v niekoľkých ďalších mestách Spojeného kráľovstva, ako sú York, Bristol, Belfast, Birmingham, Manchester, Liverpool, Glasgow, Swansea, Leeds a Aberdeen. Očakáva sa, že k demonštráciám sa pridajú aj ďalší Briti v Amsterdame a Berlíne.





So súhlasom kráľovnej Alžbety II. dosiahol Boris Johnson dvojtýždňové pozastavenie parlamentu od začiatku budúceho mesiaca, do 14. októbra. Týmto krokom zabráni poslancom v možnosti diskutovať a navrhovať zákony zákony dva týždne pred Johnsonovým termínom Brexitu, ktorý je stanovený na 31. októbra. Johnson ako nový premiér prisľúbil, že na deň Halloweenu odíde Británia z Európskej únie, či už EÚ zmení podmienky dohody, alebo nie.

Arpád Németh: Johnson sa správa ako kríženec Putina s Trumpom
Britský premiér Boris Johnson hrá brexitový vabank. Jeho najnovší plán na dočasné prerušenie rokovania parlamentu, aby tak zabránil lídrom opozície schváliť zákon nepovoľujúci brexit bez dohody, je v podstate útokom na princípy demokracie.... Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Arpád Németh


Britský parlament býva už zvyčajne na jeseň pozastavený až na niekoľko týždňov. Demonštranti však tento krát protestujú proti Johnsonovej taktike preto, že sa rozhodol urobiť to v kľúčovom čase pre krajinu a proti želaniu verejnosti. Viac ako milión Britov podpísalo petíciu proti recesii a podľa prieskumu YouGov len niečo viac ako štvrtina krajiny podporuje tento krok .

"Tisíce nás vyšli do ulíc po celej Británii, bojovať za demokraciu. Chceme zastaviť blížiacu sa katastrofu z možného tvrdého Brexitu na ktorý nemá vláda mandát a ktorý bude kladivom na robotnícku triedu. Chceme bojovať s nespravodlivosťou, ktorá spôsobila tento rozruch," twítuje jeden z anti-Brexitových aktivistov Owen Jones. Protestné skupiny organizované pod hlavičkou „zastavte prevrat“ tvrdia, že obchádzaním parlamentu Johnson vytvoril „nebezpečný precedens“.

Komentár Viktora Burbakia: "Nová stratégia" USA voči Rusku
Viktor Burbaki (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Zástancovia Brexitu medzitým tvrdili, že rozhodnutie o odchode z EÚ v roku 2016 bolo demokratické a obvinili demonštrantov zo snahy o rozvracanie demokracie. "Elita teraz vychádza do našich ulíc a spochybňuje výsledky referenda na našich súdoch, aby sa pokúsila zastaviť Brexit" píše sa zas na inom Twíte.