Finančná správa už certifikovala viac dodávateľov eKasy ako pri klasických pokladniach
30 | 08 | 2019 I SITA

Certifikát na eKasu má už viacero dodávateľov, ako bol ich počet pri doteraz používaných elektronických registračných pokladniciach. Ako informovala finančná správa, vydala už 43 kladných rozhodnutí o certifikácii takmer 30 dodávateľom.


Celkovo pritom zatiaľ prijala 93 žiadostí o certifikáciu, 70 z nich vybavila, z toho spomínaných 43 kladne. Správca daní zároveň upozorňuje podnikateľov, aby pri zavádzaní eKasy spolupracovali iba s certifikovanými dodávateľmi.

EÚ bude pri brexite chrániť svojich občanov a podniky
Európska únia bude chrániť svojich občanov a svoje podniky, ako aj mier na ostrove Írsko "za každých okolností". Uviedol vo štvrtok hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | TASR


„Podnikatelia majú z čoho vyberať. V žiadnom prípade by teda nemali čakať na dodávateľa, ktorý ešte certifikáciu nemá,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. Dodala, že finančná správa pri udeľovaní certifikácie dbá na to, aby riešenia spĺňali všetky zákonné požiadavky, a aby nepripúšťali možnosť pokračovať v daňových podvodoch a obchádzať tak systém.

„Práve preto je potrebné, aby podnikatelia spolupracovali iba s certifikovanými dodávateľmi. Tí sú zverejnení priamo na portáli finančnej správy,“ podotkla.

Povinnosť evidovať tržby v eKase, teda v pokladničnom systéme s priamym online napojením na server finančnej správy, bola uzákonená s účinnosťou od 1. júla tohto roku. Zároveň však bolo odsunuté sankcionovanie podnikateľov, ktorí si požiadali o kód eKasa, ale po 1. júli ešte neevidujú tržby v eKase, až na budúci rok. K 28. augustu pritom vydávalo pokladničné bloky v systéme eKasa 117,3 tisíca pokladníc, ktoré vydali viac ako 190 miliónov pokladničných dokladov.