Dankove reči o Husákovi a liberálnom-extrémizme sú odrazom blížiacich sa volieb
29 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Dnešný príhovor predsedu Národnej rady a SNS Andreja Danka sa zväčša niesol v predvolebnom duchu, a nie štátnickom. A to spomenul protokol dokonca v prvej vete.


Nebola to ale úplná tragédia, na ktorú sme pri Dankovi zvyknutí. V úvode vzdal vďaku a úctu všetkým hrdinom Slovenského národného povstania tak, ako sa na štátnika patrí. Už takmer obligatórne zaťal aj do ĽSNS, ako je už pár rokov v móde. Vždy sa tak deje práve v ohnisku povstania v Banskej Bystrici, teda aj niekdajšej bašte Kotlebovcov.

Minulé roky tak činili aj bývalý prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini či expremiér Robert Fico. Fico na tohtoročných oslavách ale chýbal. Na svojom Facebooku uverejnil video, kde oznámil, že sa aktuálne nachádza vo Francúzsku pri Paríži. Podľa jeho slov tam je pracovne.

Ale späť k veci. To, čo nasledovalo, bolo znôškou osobných víťazstiev či "potešení" Andreja Danka, predvolebnej agitky, a nemalo takmer žiaden súvis s oslavami výročia SNP.

Na jednej strane pozdravil takmer všetkých zástupcov z Ruska, na druhej zabudol na Bielorusov. O nich nepovedal ani slovo. Práve kvôli Bielorusku spôsobil Danko takmer medzinárodnú blamáž, kedy na oslavy SNP pozýval samotného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Toho ale (nielen) slovenská mediálna pozornosť zrovna nepotešila. K téme čítajte viac:

DANKO SPÔSOBIL MEDZINÁRODNÚ BLAMÁŽ: Lukašenko je z jeho pozvania "rozhorčený"
Bielorusko dalo jasne najavo ich názor na pozvánku predsedu Národnej rady Andreja Danka. „Na také návštevy prezident nechodí,“ odkázala bieloruská strana. Informácie priniesol Denník N. Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Ak by to ale skončilo tu, nebol by dôvod na tento komentár. Na všetko to, čo sa uvádza vyššie, sme už pri Dankovi zvyknutí. Šéf SNS ale sám išiel do extrému, keď začal rozjímať nad tým, že sme svedkami nielen fašistického extrémizmu, ale aj "klasického liberálneho" extrémizmu. Je jednoznačné, že Danko narážal priamo na Progresívne Slovensko, keďže podľa neho máme v tejto súvislosti o to viac vnímať ľudí, ktorí "užívajú drogy." Danko mal očividne na mysli drogový škandál predsedu Progresívcov Michala Trubana, ktorý rezonoval médiami pred pár týždňami.

Hlavný denník upozornil ako prvý na Trubanov drogový škandál. K téme čítajte viac:

Truban okúsil, čo je to slovenská politika, a sype si "biely popol" na hlavu. Kauza drog ešte nekončí
Včera sa objavili informácie o tom, ako mal predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban uverejniť ešte v roku 2007 príspevok na portáli blackhole.sk, kde sa malo spomínať, že ho čaká ešte predaj "5 gramov bieleho". O čom to... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Osobné animozity, ktoré Danko pred všetkými ventiloval v Banskej Bystrici, sú viac než nemiestne. Už len z úcty k veteránom, ktorí boli na oslavách prítomní. Za zmienku tiež stojí, že na oslavy nevpustili Pavla Macka, ktorý je generálom v zálohe, a z armády odišiel pre nezhody s ministrom Gajdošom. Macko je aktuálne členom strany Spolu a kritizuje vládu na pravidelnej báze, špecificky záležitosti, ktoré sa týkajú ministerstva obrany.

Aby toho nebolo málo, Danko si na svoj účet pripísal ďalší "metál", ktorý sa s ním bude zrejme ťahať ešte nejakú dobu. "Osobitnú pozornosť" venoval bývalému prezidentovi ČSSR Gustávovi Husákovi, ktorého Danko vyzdvihol ako "jedného z hlavných predstaviteľov SNP".

BABIŠ TO POVEDAL NAHLAS: Danko je "svojrázny človek", ktorého "prejavy sú legendárne"
Český premiér Andrej Babiš sa dnes taktiež zúčastnil na oslavách 75. výročia SNP, ktoré sa konajú v Banskej Bystrici. Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Keďže ide o kontroverznú osobnosť našich dejín, niet pochýb, že jeho hodnotenia sa dostanú do ostrého stretu s historikmi, ale aj s rôznymi pseudoliberálmi. Ide skôr o to, prečo si Andrej Danko vybral práve Husáka za toho, na koho životnom príbehu sa máme učiť a pozorovať. Fakt, že sa Danko bude podľa jeho vlastných slov "vždy klaňať jeho pamiatke" je už jeho vec, ktorá ale opäť nepatrí na oslavy SNP.

"Pri tejto príležitosti vás, hlavne občania SR, dnes prosím, a to v kontexte týchto historických udalostí, aby ste nikdy nezabúdali na to, ako sa dá jednoducho v živote zísť zo správnej cesty. Aby ste nepodľahli fašistickému, ani liberálnemu extrémizmu. Manipulujú vás a klamú len preto, aby ovládli vaše myslenie a naše milované Slovensko," povedal Danko na záver svojho napísaného prejavu, za čo zožal od veľkej časti prítomných aplauz. Veľká skupina ľudí s ním však dostatočne hlasno aj nesúhlasila.

Danko sa ale dodnes nepochválil menom, ktoré mu píše tieto jeho plamenité prejavy. Z jeho doterajších vystúpení sa dá však vyčítať, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o Lukáša Machalu, Dankovho poradcu. Machala sa naposledy "preslávil" promočným videom, kde spolu s lyžiarom Adamom Žampom "oslavujú" rekreačné poukazy, ktoré presadila práve SNS.

Adam Žampa a poradca Danka robia reklamu na rekreačné poukazy. Bude na kandidátke SNS? (VIDEO)
Poradca predsedu Národnej rady Andreja Danka Lukáš Machala dnes na Facebooku uverejnil video, kde spolu s profesionálnym lyžiarom Adamom Žampom propaguje rekreačné poukazy z dielne SNS. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Smutné je, že ani pamiatka toľkých obetí SNP a 2. sv. vojny všeobecne, neodradí väčšinu politikov, aby si ju nepokúsili privlastniť len pre seba samých. Rovnako, ako prekvapenie, že Kiska sa "unúval" prísť odrazu tiež.