Bitkári priznali útok na Júliusa
27 | 08 | 2019 I SITA

Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes zmiernil tresty pre 26-ročného Stanislava Kaliského a 31-ročného Dominika Antala z Hnúšte, ktorí v Klenovci zbili istého Júliusa. Prvostupňový súd im za to uložil po tri roky nepodmienečne, ale obaja sa odvolali.


Krajský súd vzhľadom na to, že na odvolacom konaní sa priznali a svoje konanie oľutovali, im tresty zmenil na podmienečné. Navyše im zakázal požívanie alkoholu a omamných látok a nariadil probačný dohľad súdneho úradníka.

V minulosti už trestaní kamaráti Kaliský a Antal spáchali prečin ublíženia na zdraví v súbehu s výtržníctvom v noci na 17. septembra 2017. Na námestí v Klenovci po predchádzajúcom verbálnom konflikte napadli a zbili 41-ročného Júliusa. Rukami a kopancami do hornej časti tela atakovali obeť až do bezvedomia. Spôsobili mu otras mozgu, zlomeninu ľavej očnice a nosa.

Napadnutý muž sa z toho liečil do januára 2018. Okresný súd v Rimavskej Sobote ich v marci minulého roku uznal za vinných iba z výtržníctva a uložil podmienečné tresty, odvolací senát však vec vrátil a po doplnení dokazovania prvostupňový súd uznal vinu Kaliského a Antala aj za ublíženie a uložil im po tri roky nepodmienečne.

KRIMI: NAKA objavila zbrane, drogové laboratórium a výrobňu cigariet
Zbrane, drogové laboratórium, linku na výrobu cigariet, veľké množstvo cigariet a tony tabaku našli policajti NAKA v pondelok (26. 8.) ráno v Michalovciach. Stalo sa tak v rámci akcie s názvom Ucho, ktorej cieľom bolo zadržanie troch podozrivých z... Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | TASR


Kaliský a Antal sa odvolali s tvrdením, že Júliusa nezbili do bezvedomia a ťažké zranenia mu musel spôsobiť niekto iný. Pred senátom krajského súdu však vinu priznali a svoje konanie oľutovali. Kaliský predložil doklad o tom, že je v opatere resocializačného zariadenia, kam nastúpil dobrovoľne.

Snaží sa tam zbaviť návyku na alkohol a omamné látky. Priznal, že aj útok na Júliusa spáchal pod vplyvom alkoholu a drog. Antalovi tiež pomohlo, že svoje konanie priznal a oľutoval. Zároveň vyhlásil, že prestal piť a odišiel pracovať do Bratislavy a dostal sa tak do iného prostredia.

Predseda senátu ocenil, že priznali vinu a prejavili snahu polepšiť sa. Budú to však musieť dokázať počas trojročnej skúšobnej doby, v ktorej nad ich správaním bude bdieť probačný úradník súdu. Ten bude tiež kontrolovať, či odsúdenci napriek zákazu nekonzumujú alkohol a omamné látky. Odsúdenci musia zbitému Júliusovi zaplatiť bolestné 207 eur a príslušnej zdravotnej poisťovni 2 731 eur.