Študenti Detskej univerzity Komenského zažijú simulovanú Hodinu otázok
26 | 08 | 2019 I SITA

Študenti Detskej Univerzity Komenského budú mať v utorok v rámci simulovanej Hodiny otázok príležitosť dozvedieť sa zaujímavosti o fungovaní parlamentu či o práci poslancov. Deťom bude na ich otázky v rokovacej sále Národnej rady Slovenskej republiky odpovedať aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).


Otázkam malých „poslancov“ budú okrem neho čeliť podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, ministerka školstva Martina Lubyová, ministerka vnútra Denisa Saková a minister obrany Peter Gajdoš. Ako pre agentúru SITA uviedol tlačový odbor NR SR, Hodina otázok sa začne o 10:00.

Na Hodine otázok sa zúčastní asi 140 detí vo veku od deviatich do 14 rokov. „Cieľom podujatia je, aby sa čo najviac mladých ľudí zaujímalo o politické a spoločenské dianie v našej krajine. Šikovné deti z celého Slovenska si pozrú parlamentné priestory, vyskúšajú prácu poslancov a stretnú sa s členmi vlády SR," uviedol tlačový odbor parlamentu.

Začiatok školského roka vyjde rodičov prváka minimálne na sto eur
Za školské potreby zaplatia rodičia viac ako v predchádzajúcom školskom roku. Tvrdí to analýza Poštovej banky. Agentúru SITA o nej informovala tlačovou správou. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA


Po skončení Hodiny otázok bude nasledovať neformálna autogramiáda, na ktorej budú mať študenti detskej univerzity možnosť stretnúť sa s ministrami a vedením Národnej rady SR a porozprávať sa aj v užšom kruhu.

Otázky detí na členov vlády SR počas simulovanej Hodiny otázok sú veľmi rôznorodé. Vážne spoločenské témy, ale aj veľmi vtipné a trefné otázky odzneli v rokovacej sále v predchádzajúcich ročníkoch. Minulý rok deti zaujímalo, koľko zarába premiér.

Deti chceli vedieť aj to, o čom sa ministri na rokovaní vlády najviac hádajú, prečo majú poslanci prázdniny a čo robí vláda pre to, aby ľudia nemuseli odchádzať za prácou do zahraničia. Viackrát sa už pýtali na to, či boli ministri v škole dobrými žiakmi, aké predmety mali najradšej, prečo majú žiaci v škole staré učebnice, učitelia nízke platy, prečo sú na Slovensku vysoké dane a odvody či prečo sa tak pomaly stavajú diaľnice.

Ministri dostali v minulosti od detí dokonca aj kreatívne návrhy na zmeny zákonov. Išlo napríklad o podnet na zníženie tolerancie v prípade neplatenia výživného.