KDR má novú koaličnú vládu
26 | 08 | 2019 I TASR

Konžská demokratická republika (KDR) ohlásila v pondelok vznik novej koaličnej vlády. Stalo sa tak sedem mesiacov po inaugurácii nového prezidenta Félixa Tshisekediho. Informovala o tom agentúra AFP.


"Konečne máme vládu. Prezident podpísal dekrét a čoskoro začneme pracovať," povedal novinárom premiér Sylvestre Ilunga ešte pred tým, než prezidentov hovorca oznámil mená členov novej vlády. Tú bude tvoriť 23 členov z Tshisekediho koalície Smerovanie k zmene (CACH) a 42 zo strany Spoločný fond pre Kongo (FCC) bývalého prezidenta Josepha Kabilu.

Tshisekedi bol vyhlásený za víťaza volieb z 30. decembra 2018, čo viedlo v Kongu k prvému mierovému, pokojnému odovzdaniu moci, odkedy táto krajina získala pred takmer 60 rokmi nezávislosť od Belgicka. V úrade vystriedal Kabilu, ktorý vládol v tomto zbedačenom, avšak na nerasty bohatom stredoafrickom štáte, 18 rokov.

V minulosti opozičný líder Tshisekedi sa ujal funkcie prezidenta KDR 24. januára.

Lídri G7 pomôžu Brazílii v boji s požiarmi a s obnovou pralesa
Lídri skupiny krajín G7 v nedeľu uviedli, že sú pripravení pomôcť Brazílii s bojom proti požiarom v amazonskom regióne, ako aj s nápravou škôd napáchaných prírodným živlom. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA