Komentár Nebojsa Malica: Summit krajín G7 je len o hádaní sa, pričom svete okolo horí. Týmto dokazujú svoju „neúnosnú zbytočnosť"
25 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Keď sa lídri krajín, ktoré kontrolujú 40 percent svetového HDP, zhromažďujú vo francúzsku, aby prediskutovali hospodársku nerovnosť a ďalšie "naliehavé" problémy, zvyšok sveta si kladie otázku, či má G7 stále svoj účel.


Od prvého stretnutia šiestich industrializovaných krajín, ktoré sa konalo v roku 1975, sa veľa zmenilo, vyriešila sa ropná kríza a finančné otrasy tej doby. Francúzsko-nemecká iniciatíva pozvala na palubu USA, Spojené kráľovstvo, Japonsko a Taliansko. Kanada sa pripojila v roku 1976 a Rusko v roku 1998 (s pozastavením v roku 2014).

Sedem zapojených krajín predstavuje desať percent svetovej populácie, ale 40 percent jej hrubého domáceho produktu (HDP). Nielenže je priepasť medzi G7 a zvyškom ľudstva obrovská, ale priepasť medzi bohatými a chudobnými v týchto krajinách je najväčšia, aká bola za posledné polstoročie. Zatiaľ "nerovnosť" je jedným z hlavných bodov programu tohtoročného summitu v Biarritz.

Ďalším dôležitým problémom, o ktorom má G7 diskutovať, je „zmena podnebia“. Po industrializácii a ťažení teraz členské krajiny požadujú, aby sa zvyšok sveta vzdal technológie kvôli zachráneniu planéty.

"Náš dom horí. Doslova,“ vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron s odkazom na požiare ničiace amazonské dažďové pralesy a žiada, aby skupina G7 „prediskutovala túto núdzovú situáciu“.



"Nemohol som viac súhlasiť," ozval sa kanadský premiér Justin Trudeau. Súhlasí aj nemecká kancelárka Angela Merkelová .



Človek by si pomyslel, že skupina G7 by pozvala brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, aby ponúkol pomoc a podporu pri riešení požiarov. Jeho meno však nie je medzi hosťami samitu, pričom lídri Austrálie, Indie, Španielska a Rwandy sú.

Macron a Merkelová sú hrozbou pre blokovanie obchodnej dohody medzi EÚ a združením Mercosur. Francúzsky prezident v piatok
Bolsonaro klamal na summite G20 o postoji Brazílie ku klíme, tvrdí Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa domnieva, že jeho brazílsky náprotivok Jair Bolsonaro mu na tohtoročnom summite G20 klamal, čo sa týka postoja Brazílie ku klimatickej zmene. Francúzsko teraz zablokuje obchodnú dohodu Mercosur medzi... Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | TASR
Bolsonara z „klamstva“ o jeho postoji k zmene klímy. Čo teda vlastne G7 navrhuje urobiť pre Amazonský prales?

Najprv by potrebovali podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorému sa Bolsonaro osobne páči, a zároveň nie je príliš nadšený moralizujúcimi vyhláseniami európskych vodcov, ktorí ohrozujú obchodné embargo, aj keď odsudzujú jeho colné vojny. Avšak Washington robí to čo chce, bez toho aby sa niekoho pýtal.

Čo sa týka samitu v Biarritzi, je to iba o luxusnom jedle a zbytočnom hádaní sa, zatiaľ čo svet okolo nich horí.

Marek Molnár: Odkúpime späť Ameriku. Pokiaľ bude v cene aj Trump, cena bude ešte nižšia, prehlásil grónsky premiér
Grónsky premiér Kim Kielsen v nedávnom satirickom stĺpčeku pre dánsky denník Politiken uviedol, že Grónsko zvažuje odkúpenie Ameriky. Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | Marek Molnár