PREZIDENTKA: Vyšetrovaciemu tímu aj prokurátorom v prípade Kuciakovej vraždy plne dôveruje
19 | 08 | 2019 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová plne dôveruje vyšetrovaciemu tímu a dozorujúcim prokurátorom v prípade vraždy Jána Kuciaka. Zdieľa ich presvedčenie, že v záujme vyšetrenia celého prípadu je potrebné, aby ľudia, ktorých sa dôvodné podozrenia vyplývajúce z komunikácie s jedným z obvinených týkajú, prišli dobrovoľne v tejto veci vypovedať.


Uvádza sa to v reakcii prezidentky, ktoré médiám poskytol jej hovorca Martin Strižinec.„Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry dnes potvrdili, že existujú vážne poznatky o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov.

Považujem tieto informácie za mimoriadne závažné," uvádza sa v stanovisku. Ako Čaputová na záver dodala, je potrebné, aby si občania mohli uchovať dôveru v právo a spravodlivosť a preto bude aj naďalej pozorne sledovať vývoj situácie. Avizuje, že vo vhodnom čase zaujme "zásadné stanovisko".

KOČNEROV SVET SA ROZPADÁ? Novinárov chytil do emotívnej pasce, ktorá môže byť súčasťou jeho plánu
Podľa niektorých ohlasov padli novinári zverejnením Kočnerovej komunikácie na jeho úroveň, keďže on im urobil ešte v roku 2016 to isté. Je to ale naozaj tak? Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Peter Bachan


V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka chce prokuratúra podať obžaloby na jeseň. Informovali o tom dnes na tlačovom brífingu dozorujúci prokurátori Úradu Špeciálnej prokuratúry s tým, že vyšetrovateľ v septembri bude informovať procesné strany o výsledkoch vyšetrovania a pokiaľ nepríde k výraznému zlomu, bude skupina okolo obvinenej Aleny Zs. obžalovaná.

Naopak, v kauze objednávky vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica podnikateľ ešte obvinený nie je, keďže v tomto prípade podľa dozorového prokurátora ešte nie sú dôkazy, ktoré by to jednoznačne dokazovali. Zdôraznil však, že aj v prípade vraždy Kuciaka boli najskôr obvinení vykonávatelia.

Z vyšetrovania podľa prokurátorov vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. Niektorých z nich zároveň vyzvali, aby prišli vysvetliť niektoré komunikácie, ktoré boli zdokumentované v rámci vyšetrovania. Pokiaľ ide o komunikácie Mariana K., podľa prokurátorov majú k dispozícii "desiatky tisíc správ".