O post prezidenta v Guatemale súperia bývalá prvá dáma a exšéf väzníc
11 | 08 | 2019 I SITA

V nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb v Guatemale súperia o prezidentské kreslo bývalá prvá dáma Sandra Torres a bývalý šéf guatemalských väzníc Alejandro Giammattei. Obaja postúpili do druhého kola ako dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola, ktoré sa konalo 16. júna.


Obaja sa už o zvolenie za prezidenta pokúšali, Torres dvakrát a Giammattei dokonca trikrát. O niečo väčšie šance na víťazstvo má 63-ročná Torres, ktorá so ziskom 26 percent hlasov vyhrala aj prvé kolo.

Ide o kandidátku sociálnodemokratickej strany Národná jednota nádeje (UNE), ktorá bola manželkou bývalého prezidenta Álvara Coloma. S tým sa v roku 2011 rozviedla, ešte keď bol vo funkcii, ako však verejne deklarovala, nebolo to preto, že by ho už nemala rada. Rozvod zvolila čisto preto, aby sa mohla uchádzať o funkciu prezidentky, čo podľa guatemalských zákonov nie je umožnené blízkym príbuzným prezidenta.

Jej protikandidát, tiež 63-ročný Alejandro Giammattei, je povolaním doktor a kandiduje za ekonomicky liberálnu, no zároveň nacionalistickú stranu Sme za inú Guatemalu (VAMOS). V roku 2006 sa stal šéfom guatemalského väzenského systému a kandiduje s posolstvom, že vybuduje "múr prosperity", čo je jeho krycí názov pre ekonomickú politiku, ktorá údajne zabráni Guatemalčanom utekať do USA.

DROGY, ORGIE, PLAMENE: Truban sa v televízii chválil účasťou kontroverznom festivale
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban zažíva jeho prvú politickú krízu v súvislosti s jeho drogovým škandálom. Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | Peter Bachan