Ponuky na výstavbu škôlky na Teplickej ulici predložili štyria uchádzači
10 | 08 | 2019 I SITA

Na výstavbu materskej školy na Teplickej ulici v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto predložili ponuky štyria uchádzači. Vyplýva to z informácií dostupných vo Vestníku Úradu verejného obstarávania. Aj ponuka s najnižšou cenou prekračuje predpokladanú hodnotu zákazky, ktorá je takmer 800-tisíc eur bez DPH (asi 960-tisíc s DPH).


Podľa zápisnice z vyhodnotenia predložila ponuku s najnižšou cenou firma SOAR so sídlom v Žiline, a to konkrétne približne jeden milión eur, čo je o 40-tisíc eur viac ako predpokladaná hodnota zákazky.

„Momentálne vyhodnocujeme ponuky, kolegovia z verejného obstarávania na tom pracujú,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger. Výstavbu škôlky chcú financovať z vlastných zdrojov a z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Podľa najnižšej ceny je druhou v poradí ponuka od firmy Stavizol so sídlom v Žiline, ktorá by škôlku postavila za takmer 1,2 mil. eura s DPH. Na treťom mieste je firma HANT BA so sídlom v Považskej Bystrici, tá by práce zrealizovala za 1,24 mil. eura s DPH. Najvyššiu cenu stanovila firma PS Stavby so sídlom v Bratislave, a to vo výške 1,35 mil. eura s DPH.

Nová materská škola na Teplickej bude môcť prijať do štyroch tried celkovo 100 detí. Podľa projektovej dokumentácie to má byť dvojpodlažná budova s bezbariérovým prístupom na oboch podlažiach. Na poschodie sa pohybovo postihnuté deti dostanú pomocou schodolezu.

Sólymos: Plytvanie potravinami je problém, dôležitá je osveta
Plytvanie potravinami je problém, ktorý sa týka aj Slovenska. V rozhovore pre TASR to priznal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), podľa ktorého je v boji proti nemu najdôležitejšia osveta. Niektoré opatrenia na zníženie... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | TASR


Na prvom podlaží sa má nachádzať vstup, šatne na prezlečenie a dve triedy. Súčasťou budovy bude aj jedáleň s kapacitou 50 detí, kde sa budú škôlkari stravovať v dvoch skupinách. Jedáleň bude fungovať len ako výdajňa obeda, to v praxi znamená, že tu obed nebudú variť, budú ohrievať dovezenú stravu.

Takisto bude slúžiť na prípravu desiat a olovrantov. Na druhom podlaží majú byť takisto dve triedy a kabinet so zasadacou miestnosťou. „Triedy majú spoločný priestor na pohybové aktivity a pohybové hry, umožňujú rozmiestniť hravé kútiky a špeciálne zamerané centrá aktivít,“ píšu v súťažných podkladoch verejnej súťaže.

S výstavbou predškolského zariadenia na Teplickej ulici chceli začať už minulý rok. Vedenie mesta však muselo pol roka čakať, kým Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR skontroluje podklady pre verejné obstarávanie. „Medzitým sa zmenila legislatíva a museli sme tieto podklady vypracovať nanovo,“ uviedol starosta Kusý. Nové Mesto aktuálne vyhodnocuje ponuky.

So zvýšením kapacity v existujúcich zariadeniach a výstavbou nových predškolských zariadení uvažujú vo viacerých mestských častiach Bratislavy. V Ružinove pribudne od septembra 44 miest vďaka novootvorenej škôlke na Borodáčovej 2. Petržalka plánuje zvýšiť do konca roka kapacitu materských škôl o 166 miest. Dosiahnuť to chce prerobením voľných nebytových priestorov a školníckych bytov na nové triedy.

Zlé využívanie eurofondov Slovensku veľmi škodí podla Remišovej
Zlé využívanie eurofondov Slovensku veľmi škodí. Tvrdí to nezaradená poslankyňa NR SR Veronika Remišová. Podľa nej ministerstvá sa ku koncu sedemročného programového obdobia snažia peniaze minúť a často preto vymýšľajú rôzne nezmyselné projekty za... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | SITA