Poisťovňa Union vlani schválila 917 žiadostí o liečbu v zahraničí
10 | 08 | 2019 I SITA

Zdravotná poisťovňa Union vlani schválila 917 žiadostí o úhradu liečby v zahraničí. Ako uviedla pre agentúru SITA, za rok 2018 evidovali dovedna 952 žiadostí o úhradu liečby v zahraničí. Poisťovňa v cudzine preplatí zdravotné výkony a zdravotnú starostlivosť, ktorá je hradená z verejného zdravotného poistenia.


Zdravotná poisťovňa však hradí aj zdravotnú starostlivosť, ktorá nie je na Slovensku dostupná. V takom prípade sa však vyžaduje predchádzajúci súhlas zdravotnej poisťovne s liečbou, a to na základe odporučenia lekára špecialistu a klinického pracoviska v príslušnom odbore.

"Z krajín, v ktorých poistenci žiadali o súhlas s liečbou, ktorá sa Slovensku nevykonáva, najviac žiadostí evidujeme v Česku, Rakúsku, Nemecku.

Pri poistencoch, ktorí nepotrebovali súhlas zdravotnej poisťovne a liečili sa v zahraničí v rámci cezhraničnej alebo potrebnej zdravotnej starostlivosti, najviac žiadostí evidujeme za starostlivosť v krajinách Poľsko, Česko, Rakúsko, Maďarsko, Nemecko," informovala poisťovňa. Menej alebo ojedinele evidujú žiadosti z Belgicka, Holandska, Dánska, Švédska, Nórska, Francúzska, Španielska, Veľkej Británie, Írska, Talianska, Grécka a Portugalska.

Sólymos: Plytvanie potravinami je problém, dôležitá je osveta
Plytvanie potravinami je problém, ktorý sa týka aj Slovenska. V rozhovore pre TASR to priznal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), podľa ktorého je v boji proti nemu najdôležitejšia osveta. Niektoré opatrenia na zníženie... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | TASR


Poisťovňa upozornila, že neplánovaná akútna zdravotná starostlivosť je hradená na základe predloženia Európskeho preukazu zdravotného poistenia (EPZP) a náklady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť vyfakturuje zahraničný poskytovateľ prostredníctvom styčných orgánov pre vecné dávky v oboch krajinách slovenskej poisťovni.

"V niektorých prípadoch sa však môže stať, že bude od klienta požadovaná platba v hotovosti. Stáva sa to najmä v prípadoch ambulantného ošetrenia, ak pacient nepredloží lekárovi EPZP, alebo ho tento lekár neakceptuje, prípadne navštívi poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý nie je v sieti verejného zdravotníctva," pripomenula poisťovňa.

V takomto prípade, ak poskytnutú zdravotnú starostlivosť pacient uhradí poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti v zahraničí v hotovosti, môže si po návrate požadovať refundáciu na základe originálnych dokladov o úhrade a doložených lekárskych správ, ktoré si je preto potrebné uschovať.

Poisťovňa vlani schválila v rámci cezhraničnej zdravotnej starostlivosti 486 žiadostí, z toho veľkú časť tvorili žiadosti o úhradu za stomatologické ošetrenie (v Poľsku), ďalšou skupinou boli pôrody v Čechách a Rakúsku.

O schválených žiadostiach o liečbu v zahraničí už informovala aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). V minulom roku schválila 926 žiadostí o liečbu v cudzine. Ako informovala v tlačovej správe, vlani za liečbu svojich poistencov v zahraničí uhradila vyše 26 mil. eur, čo je asi o 2 mil. eur viac ako v roku 2017.

Tím vedený paleontológom zo SAV objavil vírusovú infekciu starú 98 miliónov
Tímu paleontológa Petra Vršanského zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa podaril mimoriadny úspech. Našli dôkazy o zatiaľ najstaršej zaznamenanej vírusovej infekcii. Zistenia publikoval prestížny odborný časopis Palaeontographica. Agentúru SITA o... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | SITA