Marek Molnár: Demokrati v USA to dali na „Hannibala Lectera“. „Skonzumovali“ vlastné prezidentské postavy
09 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Spor v posledných dňoch medzi demokratickými prezidentskými kandidátmi o prezidentskom odkaze Baracka Obamu pripomína, že samotný Obama začal s predmetom prezidentských odkazov skôr, ako mal svoj vlastný, a to takmer pred desiatimi rokmi. Informuje portál POLITICO.


"Myslím, že Ronald Reagan zmenil trajektóriu Ameriky," uviedol kandidát Obama v časopise Reno Gazette-Journal v januári 2008, keď kandidoval na nomináciu proti Hillary Rodham Clintonovej. "Reagan prišiel so spôsobom, ktorý Richard Nixon ani Bill Clinton nedokázali. Postavil nás na úplne inú cestu, pretože krajina bola už na to pripravená,“ dodal.

Voliči Clintona sa pochopiteľne urazili, keďže v skutočnosti verili, že to bolo práve jeho prezidentstvo, ktoré skutočne urobilo zmenu v histórií. Avšak história má zmysel pre humor, keďže Obama sa teraz ocitol medzi mnohými kolegami demokratmi na kampani do volieb v roku 2020 v takmer rovnakej situácií ako Bill Clinton. Mal uspokojivé prezidentstvo, dokonca až veľmi dobré, ale s veľa sklamaniami.

Debata zdôrazňuje pretrvávajúcu realitu modernej politiky. Generácia konzervatívcov uznala, že história je nástrojom moci a vybudovala virtuálny priemysel, ktorý sa venoval oslavám Reaganovho odkazu a premenovaniu vecí na jeho počesť.

Demokrati sa práve naopak zahrali na "Hannibala Lectera" a "skonzumovali" prezidentské odkazy svojich strán.

"Inštitút ľudských práv nepodal trestné oznámenie na mňa, ale na seba", tvrdí Harabin
Sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin ocenil, že mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) na neho podala trestné oznámenie, pretože ho vlastne podala sama na seba. Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | SITA


"Konzervatívci vidia politiku ako poviedku, pričom na budovanie svojej poviedky využívajú históriu," uviedla Neera Tanden, prezidentka Liberálneho centra pre americký pokrok. "Demokrati a liberálni akademici trávia oveľa viac času rekonštrukciou prezidentskej moci než jej budovaním," ďalej prehlásila.

Clintonova globálna iniciatíva s každoročným stretnutím predstaviteľov štátov, generálnych riaditeľov a celebrít v New Yorku, sa síce na Clintonovom odkaze odzrkadlila v dobrom svetle, ale počas prezidentskej kampane Hillary Clintonovej v roku 2016 sa rozpadla.

„Odkazy sú mnohotvárne,“ prehlásil Russell Riley, prezidentský učenec v Millerovom centre na University of Virginia, „ pričom uhol pohľadu ako vidíme tieto predsedníctva, sa mení v závislosti od okolností.“

Prezidentská reputácia sa vo všeobecnosti dostáva do výhodného územia dvomi spôsobmi. Jeden je založený na osobnom charaktere a biografii. Bola to rozmanitosť hagiografie, ktorá v čase smrti Georgea H. W. Busha v minulom roku zdvihla jeho reputáciu, hoci ho konzervatívci nikdy nemilovali.

Druhým je vnímanie človeka ako apoštola širších sociologických alebo ideologických zmien. Toto bol spôsob, s ktorým sa Obama v roku 2008 odkázal na Reagana.

Starosta mesta New York Bill de Blasio počas rozhovoru s redaktormi POLITICO počas návštevy redakcie v pondelok uviedol, že Obamovi pripisuje toľko úspechov, koľko je len možné, ale taktiež prehlásil, že „progresívci cítia sklamanie z nedodržaných sľubov nielen Obamom, ale aj ostatnými demokratmi za posledné desaťročie.

Na druhej strane de Blasio vyhlásil: „Myslím, že Reagan bol jedinečná osobnosť. Aj keď s ním hlboko nesúhlasím, vzdávam mu zásluhy.

PS/SPOLU: Výmena lídra nie je po drogovej afére Trubana témou dňa
V koalícii PS/Spolu nie je otázka výmeny lídra Michala Trubana po drogovej afére témou dňa. Povedal to dnes na tlačovej besede líder strany Spolu Miroslav Beblavý. Jeho slová potvrdil aj samotný líder Progresívneho Slovenska Truban s tým, že tému... Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | SITA