Duterte bude v Číne hovoriť aj o teritoriálnych sporoch
09 | 08 | 2019 I SITA

 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte chce na svojej septembrovej návšteve Číny otvoriť aj otázku teritoriálnych sporov medzi oboma krajinami. Povedal to vo štvrtok filipínskym novinárom.


"Budeme hovoriť o tom, aká je situácia v Čínskom mori alebo Západofilipínskom mori," povedal prezident, pričom použil filipínske pomenovanie pre Juhočínske more. Dodal, že najviac ho bude zaujímať ťažba nerastných surovín v tejto oblasti, čo je práve jedným z hlavných predmetov územných sporov medzi Čínou a jej susedmi.

Vyjadrenia filipínskeho prezidenta sú do značnej miery prekvapivé, keďže až donedávna vždy hovoril, že s Číňanmi sa o územných sporoch hovoriť nedá, pretože je to príliš veľká a mocná krajina.

"Keď si (čínsky prezident) Si Ťin-pching povie ´idem si zarybárčiť´, kto mu v tom zabráni?" pýtal sa Duterte ešte koncom júla v prejave na pôde filipínskeho parlamentu. "Keby som poslal mojich vojakov, aby vyhnali čínskych rybárov, garantujem vám, že by sa už živí domov nevrátili," odpovedal si prezident.

K iným krajinám Duterte takto zhovievavý nebýva. Kanade napríklad v apríli tohto roku hrozil vyhlásením vojny, ak si neodvezie naspäť odpad, ktorý na základe vtedajšej dohody priviezli kanadské lode do Filipín v rokoch 2013 a 2014.

FILIPÍNY: Duterte nechce bojovať proti čínskej rozpínavosti, bojí sa Pekingu
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, ktorý je známy ostrými vyhláseniami voči domácim nepriateľom aj zahraničným štátnikom, má jednu krajinu, ktorú si netrúfne kritizovať - Čínu. Pripustil to sám v pondelok počas výročného prejavu o stave krajiny... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA


Duterte je známy ako politik, ktorý sa vyžíva v násilí, o masovom zabíjaní hovorí v pozitívnom zmysle slova a často odkazuje miestnym povstalcom a členom drogových gangov, že ich všetkých pozabíja a utopí v mori.

Duterte sa napríklad nedávno pýtal, "prečo je stále nažive" bývalý šéf filipínskej polície, ktorého začiatkom roka odvolal. Reagoval tak na jeho kritiku na svoju adresu.

Na kauzu znásilnenia austrálskej misionárky v meste, kde bol kedysi starostom, reagoval Duterte vyhlásením, že on ako starosta mal byť "podľa správnosti medzi prvými".

Ženským členkám komunistických povstaleckých oddielov zase pohrozil, že im budú vojaci strieľať medzi nohy. "Povedzte vojačkám, že toto je nový príkaz od šéfa: Nebudeme vás zabíjať. Iba vás strelíme do vagíny, takže, keď nebudete mať vagínu, budete nepoužiteľné," vyhlásil minulý rok Duterte.