Indická vláda odobrala himalájskemu regiónu Kašmír osobitný štatút
05 | 08 | 2019 I TASR

Indická vláda pripravila v pondelok prezidentský dekrét, ktorý spornému regiónu Kašmír v severozápadnej časti krajiny odoberá osobitný štatút, informovala agentúra AFP. Indické úrady v tejto oblasti niekoľko hodín predtým zaviedli bezpečnostné opatrenia.


Indický minister vnútra Amit Šáh parlamentu oznámil, že prezident podpísal dekrét, ktorý ruší článok ústavy č. 370 o udelení autonómneho štatútu himalájskemu regiónu Kašmír, v ktorom má prevahu moslimské obyvateľstvo. Opatrenie vstúpilo na základe dekrétu do platnosti "okamžite".

Kritici tohto opatrenia tvrdia, že vláda od neho očakáva demografické zmeny v prevažne moslimskom Kašmíre, uviedla agentúra AP. Zrušenie článku povolí príchod hinduistických osadníkov.

Úrady v indickej časti Kašmíru zaviedli v pondelok zákaz vychádzania v jeho letnom hlavnom meste Šrínagar a okolitých oblastiach. Zároveň bol zablokovaný prístup na internet, nefungujú súkromné mobilné siete a pevné linky a takisto sú zakázané všetky verejné zhromaždenia.

Niekoľko regionálnych politikov oznámilo, že bolo na nich uvalené domáce väzenie. V niektorých častiach Šrínagaru bolo podľa miestnych obyvateľov rozmiestnené veľké množstvo vojakov a počuli tiež streľbu.

Nenávisť v našej krajine nemá miesto, prehlásil Trump
Americký prezident Donald Trump v nedeľu odsúdil dve masové streľby v Ohiu a v Texase, pričom zdôraznil, že "nenávisť v našej krajine nemá miesto". Trump novinárom v meste Morristown v New Jersey tiež povedal, že jeho vláda sa o tento problém... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | SITA


Podobné obmedzenia boli v tejto časti Indie naposledy zavedené v roku 2016 po zabití vodcu miestnych povstalcov, ktoré vyvolalo niekoľko mesiacov trvajúce násilné pouličné protesty s takmer 100 mŕtvymi.

Napätie v Kašmíre, o ktorý sa sporia India a Pakistan, začalo najnovšie narastať v posledných desiatich dňoch, keď tam India oficiálne poslala najmenej 10.000 vojakov. Bezpečnostný zdroj však pre AFP uviedol, že k týmto vojakom pribudlo ďalších 70.000 mužov, čo sa považuje za bezprecedentnú úroveň indickej vojenskej prítomnosti v tejto oblasti.

Indická armáda v nedeľu vyhlásila, že pakistanskí vojaci a milície sa pokúsili prekročiť demarkačnú líniu v Kašmíre. Pokus bol odrazený, pričom najmenej päť útočníkov bolo zabitých. Pakistan tieto tvrdenia odmietol.

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. Od konca 80. rokov minulého storočia v oblasti bojujú povstalci za nezávislosť Kašmíru alebo za spojenie sa s Pakistanom.

V indickej časti Kašmíru zaviedli zákaz vychádzania
Úrady v indickej časti sporného regiónu Kašmír zaviedli v pondelok zákaz vychádzania v jeho letnom hlavnom meste Šrínagar a okolitých oblastiach. Zároveň bol zablokovaný prístup na internet, nefungujú ani súkromné mobilné siete a pevné linky, v... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR