India testuje raketový systém „rýchlej reakcie“ protivzdušnej obrany (VIDEO)
05 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

India otestovala najmodernejšiu raketu rýchlej reakcie typu zem - vzduch (QRSAM). Nový systém protivzdušnej obrany prebieha testovaním počas rastúceho napätia medzi Dillí a Islamabadom kvôli územiu Kašmíru.


Terénna raketa bola odpálená priamo s kamiónu, ktorý ju preváža a úspešne zasiahla svoje ciele počas testov, ktoré sa uskutočnili v nedeľu na východe Indického štátu Odisha. Indický minister obrany zdieľal fotografie a video o odpálení rakety na svojom Twitteri.



Nový systém protivzdušnej obrany sa môže pochváliť prevádzkovým dosahom 25 - 30 kilometrov. Je tiež vybavený zariadeniami proti rušeniu, ktoré mu umožňujú preniknúť hlbšie do radov obrany nepriateľa. Raketa už podstúpila sériu pokusov v roku 2017 a taktiež vo februári tohto roku. Tento krát boli dve rakety použité na zasiahnutie cieľov letiacich v rôznych nadmorských výškach a v rôznych podmienkach. Indické médiá citovali vojenské zdroje, ktoré vítajú vysokú manévrovateľnosť systému.



Testy prichádzajú v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Indiou a Pakistanom. Pravdepodobne súvisia aj s opätovnou eskaláciou napätia pri sporoch ohľadne regiónu Kašmíru. V nedeľu sa strhla hraničná prestrelka v Kašmíre vo vzdialenom okrese Poonchsi, kde sa do stretu dostali vojenské sily obidvoch krajín.


India tvrdí, že prekazila „infiltračné“ pokusy pakistanskej armády v Kašmíre
Indická armáda vyhlásila, že zabila najmenej päť Pakistancov, ktorí sa pokúsili preniknúť na vojenskú základňu v spornom Kašmíre. Boje vypukli po tom, ako Dillí vyzvalo členov výpravy, aby opustili túto oblasť kvôli bezpečnostným... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


India v sobotu uviedla, že zmarila pakistanským militantom pokus o „infiltráciu“ územia. Kašmír v posledných dňoch zaznamenal aj niekoľko prípadov cezhraničného ostreľovania. Nové Dillí vyslalo do Kašmíru v priebehu posledných dvoch týždňov ďalších 35 000 vojakov, ktorí sa pridali k už početnám vojenským silám umiestneným v regióne.


Napätie medzi oboma susedmi upútal aj pozornosť amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa okamžite ponúkol ako sprostredkovateľ na vyriešenie konfliktu. Jeho ponuku však Díllí odmietlo a vyhlásilo, že nepotrebuje žiadne vonkajšie zasahovanie do „dvojstranného“ problému. Pakistanský premiér Imran Khan naopak túto myšlienku privítal vyhlásením, že „je čas to urobiť“, aby sa zabránilo ďalšej eskalácii.


Pakistan tvrdí, že nastal čas, aby Trump začal sprostredkovať dialóg o Kašmíre
Napätie medzi Indiou a Pakistanom v súvislosti s regiónom Kašmír má potenciál na to, aby sa z neho rozvinula oblastná kríza. Zároveň je ten správny čas na to, aby americký prezident Donald Trump začal vystupovať ako sprostredkovateľ riešenia tohto... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR