Nemecko vyzvalo Rusko, aby prepustili demonštrantov
04 | 08 | 2019 I SITA

Nemecko vyzvalo Rusko, aby prepustili z väzby demonštrantov, ktorých zadržali počas sobotňajšieho protestu v Moskve.


Ministerstvo zahraničia v nedeľu vo vyhlásení uviedlo, že zatýkanie je neúmerné pokojnému charakteru protestov proti vylúčeniu niektorých nezávislých kandidátov z volieb do mestského zastupiteľstva. Medzi zadržanými je aj jedna z vylúčených kandidátov a vedúca osobnosť protestov Ľjubov Sobolová.

Rusko podľa nemeckého ministerstva porušuje medzinárodné záväzky o pokojnom zhromažďovaní a slobode prejavu. Nemecko preto očakáva urýchlené prepustenie všetkých pokojných protestujúcich a tiež zahrnutie nezávislých kandidátov, ktorí spĺňajú zákonné podmienky, do moskovských volieb.

Podľa organizácie OVD-Info, ktorá monitoruje zatknutia v Rusku, zadržala moskovská polícia počas sobotného protestu 828 ľudí. Ruské ministerstvo vnútra uvádza, že zadržaných bolo 600 ľudí. Proti demonštrantom v Moskve polícia tvrdo zakročila aj v sobotu 27. júla, keď zatkla 1373 ľudí.

Voľby do mestského zastupiteľstva by sa mali konať 8. septembra.

Polícia zadržala viac ako 800 demonštrantov
Moskovská polícia zadržala počas sobotného protestu 828 ľudí. Informuje o tom organizácia OVD-Info monitorujúca zatknutia v Rusku. Ruské ministerstvo vnútra uvádza, že zadržaných bolo 600 a na proteste sa zúčastnilo asi 1500 ľudí. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | SITA