Za rekordné horúčavy môžu zrejme klimatické zmeny spôsobené človekom
02 | 08 | 2019 I TASR

Mnohé dôkazy nasvedčujú tomu, že vlnu horúčav, ktorá minulý týždeň postihla západnú Európu, spôsobilo globálne otepľovanie, za ktoré môže ľudstvo. Vyplýva to z odbornej štúdie medzinárodného tímu európskych vedcov, ktorá bola zverejnená v piatok.


Podľa tohto výskumu vedeckej skupiny World Weather Attribution (WWA) by bola teplota v krajinách, ktoré zasiahli rekordné vysoké teploty, nižšia o 1,5 až tri stupne Celzia, ak by sme žili vo svete, ktorý neovplyvnili človekom spôsobené klimatické zmeny.

Počasie v kontinentálnej západnej Európe bolo také extrémne, že namerané hodnoty by boli bez vplyvu klimatických zmien nanajvýš nepravdepodobné, píše sa v štúdii, z ktorej citovali svetové tlačové agentúry AP a AFP.

Rekordné teploty zaznamenali meteorológovia minulý týždeň v Belgicku (40,2 stupňa Celzia), Holandsku (38,8 stupňa Celzia), v Nemecku, Británii či vo francúzskej metropole Paríž, kde 25. júla namerali nový teplotný rekord 41 stupňov Celzia.

Požiare na Sibíri vyvolávajú verejné protesty. Dym dorazil aj do USA!
Plocha horiaceho lesa na Sibíri sa za posledných 24 hodín ďalej rozšírila, a to najmä v ťažko dostupných oblastiach, kde hasiči bežne nezasahujú. Napísala to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú správu ruskej protipožiarnej služby.... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Ján Prokop