Holandská polícia chce vo svojich radoch bojovať proti rasizmu a diskriminácii
02 | 08 | 2019 I TASR

Holandská štátna polícia sa rozhodla zriadiť nezávislú telefonickú "horúcu linku" pre policajtov a policajných dôstojníkov, ktorí chcú nahlásiť prípady rasizmu, diskriminácie alebo šikanovania vo svojich radoch. Spravodajský server DutchNews.nl v piatok uviedol, že ide o reakciu na kritiku, že polícia sa nedokáže s týmto problémom popasovať.


Šéf holandskej polície Erik Akerboom v rozhovore pre denník NRC Handelsblad uviedol, že nový systém oznamovania sťažností povedie priamo k nemu a priznal, že doterajší postup sťažnosti neraz vyústil do prepúšťania zamestnancov, pretože ich sťažnosti vybavovali vyšší policajní úradníci.

Podľa DutchNews.nl bol Akerboom terčom kritiky za "systematické sa vyhýbanie tejto záležitosti" a za to, že radšej volil spôsoby ako sa vyhnúť možným konfliktom, než aby ich riešil. Konzultant Carel Boers, ktorý bol najatý, aby štátnej polícii radil v oblasti etnickej rozmanitosti, v júli pre denník NRC uviedol, že videl, ako niektorí policajní dôstojníci otvorene diskriminujú svojich kolegov a len kvôli ich rasovému pôvodu.

"Na polícii je úplne bežné, že tam ľudia hovoria: Si Maročan a nikdy ti nebudem veriť," opísal situáciu Boers v liste pre ministra spravodlivosti Ferda Grapperhausa.

Podľa Akerbooma je "zlé" naznačovať, že policajné sily sú rasistické, pripustil však, že sa teba prioritne venovať otázkam integrity v radoch polície.

Ako dodal, cieľom nového postupu vybavovania sťažností je zabezpečiť, aby sa problémy spojené s prejavmi rasizmu, diskriminácie či šikanovania riešili rýchlo a primerane v snahe oddeliť konkrétne fakty od domnelých obvinení alebo zle pochopených gest či slovných narážok.

Mesto Nantes na západe Francúzska zavádza po úmrtí muža výnimočné bezpečnostné opatrenia
Mesto Nantes na západe Francúzska zavádza pre rastúci hnev verejnosti výnimočné bezpečnostné opatrenia. Dôvodom je utopenie miestneho obyvateľa po násilných zrážkach polície s návštevníkmi hudobného festivalu. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA