Financovanie áut s alternatívnym spôsobom ukončenia zmluvy sa rozbieha pomaly
02 | 08 | 2019 I SITA

Od začiatku tohto roka môžu lízingové spoločnosti poskytovať produkty s alternatívnym spôsobom ukončenia. Klienti majú možnosť voľby akým spôsobom ukončiť zmluvu.


Tento produkt zatiaľ väčšina lízingoviek nemá vo svojom produktovom portfóliu. No uviedli, že nad tým uvažujú a postupne chcú túto možnosť zapracovať do svojej ponuky. Medzi prvými začala na Slovensku ponúkať produkt s alternatívnym spôsobom ukončenia firma Toyota Financial Services Slovakia.

Ešte vlani mal klient pri financovaní motorových vozidiel len dve možnosti. Buď chcel auto vlastniť alebo ho len užívať. Ak chcel auto vlastniť, požičal si prostriedky a na konci sa stal vlastníkom. Ak chcel auto len používať, vzal si operatívny lízing.

Toto rozhodnutie musel dať na začiatku uzatvorenia zmluvy, pričom nevedel, či na konci zmluvy bude s vozidlom spokojný. Na konci financovania sa teraz spotrebiteľ môže alternatívne rozhodnúť, či si vozidlo nechá a doplatí poslednú splátku, alebo vozidlo vráti. Poslednú splátku môže spotrebiteľ splatiť naraz alebo v ďalších splátkach.

Most-Híd zvyšuje nezdaniteľnú časť základu dane. Na rade je financovanie samospráv, avizuje poslankyňa
Príjmy ľudí sa zvyšovali, nezdaniteľná časť základu dane sa však neupravila a bolo potrebné to zmeniť. Na tlačovej konferencii to uviedla poslankyňa za Most-Híd Irén Sárközy. Novelu zákona o dani z príjmov z dielne Mosta-Híd, ktorá rieši zvýšenie... Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR


Ako pre agentúru SITA povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Toyota Financial Services Slovakia Vladislav Šrojta, reakcia zákazníkov bola pozitívna. "Ocenili predovšetkým veľmi zaujímavú výšku splátky a možnosť viacerých spôsobov ukončenia zmluvy o financovaní. Nie je preto žiadnym prekvapením, že v súčasnosti je tento produkt najžiadanejším produktom zo strany našich zákazníkov," skonštatoval Šrojta.

Riaditeľka odboru Rozvoj a podpora obchodu vo firme VÚB Leasing Ivona Bobkovičová si myslí, že tento produkt má šancu zaujať spotrebiteľov. Klient si môže auto podľa nej obmieňať po troch štyroch rokoch, alebo si potom zoberie na to ďalší úver či lízing a poslednú splátku si zasa rozloží na určité obdobie, alebo vyplatí z vlastných zdrojov.

"Ale na začiatku sa mu pri posudzovaní schopnosti splácať nezapočítava posledná splátka, čo klientovi ponecháva priestor na získanie ďalších finančných prostriedkov napr. na bývanie," skonštatovala pre agentúru SITA Bobkovičová.

Rast štátnych výdavkov v tomto roku ťahá okrem splátky stíhačiek aj zvyšovanie platov
Rýchly rast hotovostných štátnych výdavkov v tomto roku podporuje okrem splátky za stíhačky aj valorizácia miezd v štátnej správe či navyšovanie transferov obciam. Konštatuje to analytik verejných financií v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ)... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA


Lízing s rozdielnym spôsobom jeho ukončenia bude podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika určite zaujímavá možnosť, ale len pre určitý, nie príliš široký segment spotrebiteľov. "Zatiaľ sa ľudia na tento produkt v praxi neinformujú, keďže znalosť o jeho existencii je len nízka," povedal pre agentúru SITA Búlik.

Odhaduje, že 10 až 15 % ľudí, ktorí zvažujú kúpu auta a najmä tých, ktorí sú už vysoko zadlžení kvôli hypotéke, môže lízing s alternatívnym koncom uprednostniť kvôli nižším splátkam, za cenu vyššej zostatkovej hodnoty auta.

Financovanie vozidiel s alternatívnym spôsobom ukončenia zmluvy vzniklo pred zhruba dvadsiatimi rokmi vo Veľkej Británii. Odtiaľ sa rozšíril prakticky do celého sveta a v súčasnosti je to podľa Šrojtu asi najpoužívanejší finančný produkt v celosvetovom meradle.

"Čo sa týka perspektívy do budúcnosti, domnievame sa, že na Slovensku sa produkt postupom času stane rovnako populárnym, ako je to v krajinách predovšetkým západnej Európy," poznamenal Šrojta. Keďže podľa neho postupný nárast popularity zaznamenáva uvedený produkt aj v Českej republike, Poľsku a Maďarsku, je viac ako pravdepodobné, že rast popularity produktu nastane aj na Slovensku.

V Kočnerovej komunikácii sa spomína aj strana Cieľ, ktorú plánoval založiť spolu s Tóthom a Zsuzsovou
Marián Kočner mal so stranou Cieľ veľké ambície, ktoré však už nestihol naplniť. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Peter Bachan