Mesto Poprad zatiaľ svoj podiel v akvaparku nepredalo, dalo vypracovať nový posudok
01 | 08 | 2019 I SITA

Mesto Poprad napriek svojim plánom zatiaľ nepredalo obchodný podiel v miestnom akvaparku. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa samosprávy Jarmila Hlaváčová. „V súčasnosti dalo mesto na návrh poslanca vypracovať nový posudok. Až bude tento posudok hotový, mesto sa bude touto témou ďalej zaoberať.


Všetko je tak zatiaľ v štádiu rokovania,“ uviedla. Podľa pôvodného znaleckého posudku, ktorý vypracovala znalecká organizácia Appraisal services, s. r. o., má 15 percentný podiel mesta hodnotu 827 400 eur. Poslancovi popradského mestského zastupiteľstva Petrovi Dujavovi sa však hodnota na posudku, ktorý nechal vypracovať majoritný akcionár, nepozdávala.

Návrh na schválenie zámeru predaja 15-percentného podielu mesta v Aquacity predložil poslancom primátor Anton Danko ešte počas februárového zastupiteľstva. Dôvodom malo byť to, že spoločnosť od jej založenia nevyplatila mestu žiaden podiel zo zisku. Zámer previesť svoj podiel nakoniec za cenu 2,5 milióna eur na spoločníka Letheby & Sons Limited so sídlom v britskom Lutone, ktorému patrí zvyšných 85 percent, zverejnilo mesto 10. júna. Ako dôvod uviedlo, že ide o prednostný prevod obchodného podielu na spoločníka, ktorý bol zmluvne zakotvený a ktorý sa musí v prvom rade uplatniť.

Hlavný ťah z Popradu do Tatier opravujú, treba rátať s obmedzeniami
Cestu na hlavnom ťahu z Popradu smerom do Vysokých Tatier v týchto dňoch začali opravovať. Projekt približne za 2,8 milióna eur by mal zhotoviteľ zrealizovať za osem mesiacov, vodiči, a najmä návštevníci Tatier sa musia pripraviť na isté... Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | TASR


Ešte v júni sa malo touto záležitosťou zaoberať mestské zastupiteľstvo počas mimoriadneho zasadnutia. Nakoniec však bolo jeho zvolanie zrušené. O odpredaji potom neverejne spoločne rokovali poslanci, primátor aj vedenie akvaparku. „Počas neho som požadoval, aby sa vytvoril nový znalecký posudok, a nie ten, ktorý nám predložil akcionár, ale aby mesto dalo vypracovať vlastný posudok,“ povedal pre SITA Dujava s tým, že ďalšie stretnutie na túto tému bolo avizované na august.

Svoje pochybnosti opiera o výročnú správu spoločnosti Aquacity z roku 2008, podľa ktorej bola hodnota 15-percentného podielu mesta 381 miliónov slovenských korún, čo je 12,6 milióna eur. „Znalecký posudok, ktorý predložil akvapark, stanovil hodnotu okolo 800-tisíc eur. Zaujíma ma, ako je možné, že za deväť rokov dokáže hodnota podielu klesnúť z 12,6 milióna eur na 800-tisíc eur,“ poznamenal s tým, že cena podielu sa po ďalších rokovaniach nakoniec navýšila na 2,5 milióna eur. „Požiadal som o nový posudok, ktorý si dá vypracovať mesto novou spoločnosťou. Je našou povinnosťou chrániť majetok mesta,“ dodal popradský poslanec.

Agentúra SITA požiadala o vyjadrenie aj spoločnosť Aquapark Poprad. Podľa asistentky riaditeľa Lucie Blaškovej sa témou bude zaoberať konateľ spoločnosti po návrate z dovolenky.

Väčšinovým vlastníkom spoločnosti Aquapark Poprad, s. r. o., je Letheby & Sons Limited s podielom 85 percent. Výška vkladu mesta Poprad ako spoločníka pri zakladaní spoločnosti v roku 2002 predstavovala 24 896 eur, čo je 15 percent základného imania spoločnosti. Jan Telensky, ktorý stojí za britskou spoločnosťou, vtedy vložil 141 075 eur. Spoločnosť vykázala v roku 2017 tržby vo výške viac ako 11 miliónov eur a zisk predstavoval viac ako 918-tisíc eur.

Antická dosková hra z Popradu je jednou z dvoch na svete. Má viac ako 1 600 rokov a políčka na spôsob šachovnice.
03 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA