Nemecká vláda zriadila radu pre boj proti antisemitizmu
31 | 07 | 2019 I TASR

Nemecká spolková vláda zriadila osemčlenné poradné grémium pre boj proti antisemitizmu, ktoré má v tejto oblasti podporovať vládneho splnomocnenca Felixa Kleina. Prijatie príslušného uznesenia oznámilo v stredu spolkové ministerstvo vnútra, uviedla tlačová agentúra DPA.


Základom pre tento krok vlády bolo staršie uznesenie Spolkového snemu z januára 2018.

V rade majú pôsobiť zástupcovia nemeckej židovskej obce, ako aj riaditeľ nadácie spravujúcej bývalé nacistické koncentračné tábory Buchenwald a Mittelbau-Dora, splnomocnenec berlínskej samosprávy pre boj proti diskriminácii na školách a ďalšie osoby, ktoré sú podľa Kleina známe "dlhoročným angažovaním sa" v danej problematike.

Členstvo v rade, ktorá má zasadať dva- až trikrát do roka, bude čestnou funkciou.

Počet xenofóbnych a antisemitských nenávistných zločinov stúpol vlani v Nemecku oproti predchádzajúcemu roku o takmer 20 percent, uviedlo nemecké ministerstvo vnútra vo svojej májovej správe. Takmer 90 percent páchateľov malo krajne pravicové extrémistické pozadie.

Berlínska židovská obec hlásila v stredu ďalší incident tohto druhu, keď sa stal miestny rabín Yehuda Teichtal ešte cez víkend terčom nadávok v arabčine a pľuvancov zo strany dvoch mužov. Tí sa naňho zamerali, keď išiel po bohoslužbe zo synagógy v obvode Wilmersdorf v sprievode jedného zo svojich detí. Incident vyšetruje špeciálny útvar kriminálnej polície.

Po tragédii vo Frankfurte žiada Seehofer viac peňazí pre políciu
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer požaduje viac financií pre Spolkovú políciu. Informoval o tom v stredu denník Die Welt. Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | TASR