Zomrel fyzik John Robert Schrieffer, laureát Nobelovej ceny
28 | 07 | 2019 I TASR

Americký fyzik John Robert Schrieffer, ktorý v roku 1972 dostal spolu s dvoma kolegami Nobelovu cenu za fyziku za vývoj priekopníckej teórie supravodivosti, zomrel v sobotu vo veku 88 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Členovia rodiny uviedli, že Schrieffer zomrel v spánku v opatrovateľskom zariadení v Tallahassee, hlavnom meste štátu Florida. Tam určitý čas pôsobil ako profesor na Floridskej štátnej univerzite.

VAŠE HESLÁ V OHROZENÍ: Malvér určený na krádež hesiel zaznamenal prudký nárast
Malvér známy ako „zlodej hesiel”, ktorého cieľom je zbierať digitálne údaje spotrebiteľov, zaznamenal tento rok výrazný nárast. Podľa údajov spoločnosti Kaspersky dosiahol počet napadnutých používateľov v prvom polroku tohto roka 940.000, čo je o... Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


Schrieffer dostal spolu s kolegami Johnom Bardeenom a Leonom Cooperom Nobelovu cenu za fyziku, za vývoj tzv. BCS teórie. Je považovaná za prvú úspešnú mikroskopickú teóriu supravodivosti - vlastnosti určitých materiálov viesť elektrinu s prakticky nulovým odporom.

V roku 2005 bol odsúdený na dva roky väzenia za zabitie muža a zranenie siedmich ďalších ľudí, keď riadil auto rýchlosťou vyše 160 kilometrov za hodinu. Zostali po ňom tri deti.