Severná Kórea prepustila zadržanú ruskú rybársku loď
28 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Dvaja Kórejčania a 15 Rusov sa vracia do Južnej Kórei 10 dní po zadržaní v Severnej Kórei.


Ruské veľvyslanectvo v Pchjongjangu vyhlásilo, že Severná Kórea vypustila ruskú rybársku loď a jej posádku zadržanú po obvinení z porušenia predpisov o vstupe.

Podľa ruského veľvyslanectva bolo 17. júla zadržaných 15 Rusov a dvaja Juhokórejci, ktorí boli členovia posádky Xiang Hai Lin 8 .

Veľvyslanectvo v nedeľnom príspevku na Facebooku uviedlo, že k prepusteniu došlo pomocou „koordinovanej práce s ruskou diplomatickou agentúrou“. Uviedla tiež, že kapitán lode bol informovaný o plánovanom prepustení posádky asi tri hodiny pred odchodom z prístavu Wonsan v Severnej Kórei.

Neidentifikovaný člen posádky povedal ruskej štátnej tlačovej agentúre Tass, že loď bola prepustená bez pokutovania. „Celá posádka je na palube lode, všetci sa cítia dobre,“ prehlásil.

Disciplinárne senáty fungujú spoľahlivo, zo štatistík však vyplývajú aj nedostatky
Disciplinárne senáty, ktoré preverujú sudcov, fungujú podľa Súdnej rady SR spoľahlivo. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rady Veronika Müller. Aj napriek tomu súdna rada informuje, že v niektorých prípadoch boli zistené neprimerané dĺžky... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | SITA


Podľa správy z Tassu loď smerovala do vôd medzi Kórejským polostrovom a Japonskom, aby lovila ​​kraby.

Rusko uviedlo, že loď neporušila žiadne zákony. Jeho tlačová agentúra RIA informovala, že Moskva nebude viesť žiadne rozhovory so Severnou Kóreou o spolupráci v oblasti rybolovu, ktorá sa týka rybolovných kvót pre severokórejských rybárov na ďalekom východe Ruska, kým sa záležitosť uspokojivo nevyrieši.

Juhokórejské ministerstvo zjednotenia, ktoré sa zaoberá vzťahmi so Severnou Kóreou, tiež potvrdilo prepustenie lode a dvoch juhokórejských občanov. Vzťahy medzi Kórejskými krajinami zostávajú chladné v dôsledku nedostatočného pokroku v diplomacii vedenej USA zameranej na ukončenie jadrového programu Severnej Kórei.

Soul vyhlásil, že Severná Kórea v posledných rokoch zadržala ďalších šesť juhokórejčanov zatknutých za protištátne a iné obvinenia.

Južná Kórea zvyčajne vracia severokórejských rybárov, pokiaľ nie sú podozriví zo špionáže.

Taliban tvrdí, že s vládou v Kábule neprebehnú mierové rozhovory, kým zahraničné jednotky neopustia Afganistan
Vyšší predstaviteľ Talibanu odmietol priame rozhovory s ústrednou vládou USA v Kábule s tým, že pokiaľ sú prítomní zahraniční vojaci, nie je možné žiadne politické vyjednávanie. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Marek Molnár