Julian Lewis: Veľkosť flotily Royal Navy je žalostná!
28 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Veľkosť flotily vojnových lodí kráľovského námorníctva je žalostná, uviedol Julian Lewis, predseda komisie pre obranu v rozhovore Sky News.


"A to znamená, že nie sme schopní zostaviť celý rad možností, ako sa brániť, čo je v poriadku, ak neexistuje žiadna hrozba ale je potenciálne katastrofálne, ak dôjde ku konfliktu tak ako u väčšina konfliktov - nečakane a nepredvídateľne," spresnil Julian Lewis.

kráľovské námorníctvo bolo poverené sprievodom britských lodí cez Hormuzský prieliv, aby ich ochránilo pred iránskym útokom

"Prehlbujúca sa kríza v Perzskom zálive upozornila na nedostatok veľkých vojnových lodí vo flotile Royal Navy, čo je situácia spôsobená rokmi idúcich po sebe rozpočtových škrtov," pokračoval Julian Lewis.

TRAGÉDIA: Zosuv pôdy v mjanmarskej bani zabil viac ako tucet ľudí
Zosuv pôdy v Mjanmarsku v nefritovej bani zabil najmenej 14 ľudí vrátane policajta. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Marek Molnár


HMS Montrose je osamotená fregata, ktorá sprevádza obchodné plavidlá s vlajkou Veľkej Británie v Hormuzskom prielive pri Iráne. Čoskoro sa k nej pripojí torpédoborec HMS Duncan, ale len na niekoľko týždňov než zamieri do prístavu k opravám.

Čoskoro by britská flotila mala dostať dve nové lietadlové lode. Potreba obrovských finančných prostriedkov na ich výstavbu vyvolala zníženie financovania v iných oblastiach.

"Aby sme zaistili výstavbu lietadlových lodí, dohodli sme sa na zníženie počtu našich fregát a torpédoborcov z 35 na 32," vysvetľuje Lewis, "ale nedokázali sme si ani predstaviť, že by sa počet našich lodí znížil na súčasných nešťastných 13 fregát a šesť torpédoborcov. "

Turecký analytik: NATO pripravuje okupáciu Turecka
Pokusy o prevrat v Turecku boli vykonané v rámci "smerníc NATO", hovorí turecký politický filozof Lutfi Özşahin. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Ján Prokop


"To, čo musí Boris Johnson urobiť, je uznať, že ak je obrana prvou povinnosťou vlády, musíme sa vrátiť na úroveň výdavkov na ozbrojené sily, ktoré existovali v 90. Rokoch," odporúča Julian Lewis.

V roku 1982 malo Spojené kráľovstvo 43 fregát a 12 torpédoborcov; teraz má 13 fregát a 6 torpédoborcov.

Podobne sa znížil počet ponoriek zo 16 na 10, a hoci lietadlová loď HMS Queen Elizabeth bez problémov prechádza programom skúšok, tak nie je doteraz funkčná, a námorníctvo je bez lietadlovej lode.

Trump žiada, aby WTO už nepovažovala Čínu za rozvíjajúcu sa ekonomiku
Americký prezident Donald Trump tlačí na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), nech už nedovoľuje Číne a iným ekonomikám vyhlasovať sa za "rozvíjajúce" sa krajiny, čo im umožňuje, aby sa s nimi zhovievavo zaobchádzalo v rámci globálnych obchodných... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | SITA