Európske armády sú čoraz menšie, chýbajú vojaci!
28 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Nemeckí vojaci starnú, armáda sa zmenšuje, aj keď krátkodobé náborové akcie môžu zakryť skutočnosť, že všeobecný trend v nadchádzajúcich desaťročiach poklesne. Demografická zmena ovplyvňuje nielen Nemecko, ale aj celú Európu.


Veľká Británia tiež bojuje s nedostatkom personálu, nevhodnými vojakmi a nedávno zvýšila maximálny vek pre službu vojakov. A teraz môžu muži a ženy 50+ vstúpiť do vojenských záloh, ktorým sa v posledných niekoľkých rokoch opäť dostáva väčšej pozornosti. Európska mladistvá populácia sa totiž aj napriek prisťahovalectvu drasticky zmenšuje.

Takzvaná veková pyramída dnes stojí presne opačne a je vidieť, že iba veľmi malú časť spoločnosti tvoria mladí a zdatní ľudia. V dôsledku toho musia ozbrojené sily súťažiť o niekoľko málo mladých ľudí, ktorí sú k dispozícii, so spoločnosťami voľného trhu a dúfať, že mládež získa. Bez ohľadu na reklamné kampane Bundeswehru bude nevyhnutné, aby sa nemecké ozbrojené sily v dlhodobom horizonte naďalej zmenšovali vzhľadom k demografii.

Teroristické útoky nervovým plynom: Aké je to sa pozerať smrti do tváre?
Teroristické útoky nemusia mať len podobu bombového útoku. Už niekoľkokrát boli použité nervové plany ako je Sarin alebo novičok. Pre server BBC opísal preživší smrtiaceho útoku desivý zážitok. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Rovnako ako v celej Európe bude postupný odchod do dôchodku a vymieranie kedysi plodných generácií okolo roku 2030 znamenať viditeľný drastický demografický posun. V čase, keď politici vyžadujú väčšiu bezpečnosť v súvislosti s masovou migráciou, terorom a epidémiami kriminality, bude demografický problém v Európe pravdepodobne hlavnou prekážkou. Vo Veľkej Británii, rovnako ako v Poľsku, Belgicku a teraz tiež v Nemecku, sa národným rezervným silám dostáva viac pozornosti, pretože sa predpokladá, že veteráni môžu ešte spomaliť demografickú katastrofu ozbrojených síl.

Bez zmeny v rodinnej politike alebo zdravšej vekovej pyramíde s viacerými mladými ľuďmi nemožno odvrátiť demografický kolaps európskej bezpečnostnej štruktúry. Napríklad počas troch rokov stratila britská armáda (Pozemné sily) asi 15% svojich zamestnancov v dôsledku bežného ukončenia služby a nedostatku nových regrútov. V prípade naznačeného vývoja by početný stav britskej armády mohol do roku 2030 klesnúť pod 50.000, čo by samozrejme malo vplyv aj na námorné a vzdušné sily. Výsledkom by bolo zníženie britskej prítomnosti v konfliktných zónach a zámoria a strata operačných schopností, ako už kritizovala americká strana, ktorá sa stará o svojho tradičného partnera Veľkú Britániu.

Turecký analytik: NATO pripravuje okupáciu Turecka
Pokusy o prevrat v Turecku boli vykonané v rámci "smerníc NATO", hovorí turecký politický filozof Lutfi Özşahin. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Ján Prokop