Zákaz izraelských vlajok počas futbalového zápasu vo Francúzsku bol „nebezpečný krok pre demokraciu“
27 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Francúzska polícia riskovala vytvorenie nebezpečného precedensu, keď sa pokúsila zakázať izraelským futbalovým fanúšikom reprezentovať s vlajkou svojej krajiny zo strachu z antisemitských incidentov. Informoval o tom poradca židovskej komunity a analytik bezpečnosti.


Spor o vystavovaní vlajky na verejnosti sa objavil vo štvrtok, keď okolo 600 izraelských fanúšikov prišlo do Štrasburgu, francúzskeho mesta blízko nemeckých hraníc, na podporu tímu Maccabi Haifa, ktorý čelil miestnemu tímu, Strasbourg Racing Club.

Polícia oznámila hosťom, že nemajú povolené nosiť na sebe izraelské vlajky v centre, pričom uviedla obavy o bezpečnosť. Objavili sa správy, že „politizovaní“ fanúšikovia s antisemitskými názormi plánujú „bojovať na javisku“, uviedla polícia a vysvetlila svoje rozhodnutie.

Úrady neuviedli žiadne konkrétne incidenty, ktoré mohli viesť k zákazu, ale deň predtým boli niekoľkými miestnymi obyvateľmi napadnutí traja priaznivci izraelského tímu, pričom ušli bez zranenia.

Zákaz okamžite vyvolal odpor židovskej komunity vo Francúzsku a predstaviteľov v Tel Avive. Izraelský minister kultúry a športu Miri Regev označil situáciu za „neuveriteľnú“ a vyzval miestne úrady, aby „nechali fanúšikov podporovať svoj tím ako na všetkých športových súťažiach.“

Úradníci sa spočiatku snažili obhajovať svoju politiku, nakoniec však zákaz zrušili len niekoľko hodín pred zápasom, ktorý pre izraelský tím skončil prehrou 3:1. Ak by tento zákaz zostal, vytvoril by to nebezpečný precedens, pričom Štrasburg je miestom, ktoré je hostiteľom niekoľkých dôležitých európskych inštitúcií vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva a Európskeho parlamentu.

USA odsúvajú hlasovanie o sankciách pre Nord Stream 2
Výbor Senátu USA bude až budúci týždeň hlasovať o návrhu zákona, ktorý sa snaží uvaliť sankcie na spoločnosti a jednotlivcov zapojených do výstavby plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka. Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Marek Molnár