Zelenského strana Sluha národa bude mať v parlamente výraznú väčšinu
26 | 07 | 2019 I TASR

Stana Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského získala v júlových voľbách do ukrajinského parlamentu - Najvyššej rady - 43,16 percenta platných hlasov a mala by získať 254 z celkového počtu 450 kresiel. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov parlamentných volieb, ktoré v piatok zverejnila ústredná volebná komisia. Informovala o tom agentúra Interfax.


Proruská Opozičná platforma - Za život sa umiestnila na druhom mieste so ziskom 13,05 percenta hlasov a s 8,18 percenta hlasov ju nasleduje strana Vlasť bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej. Tesne za ňou sa s 8,10 percenta umiestnila strana bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka - Európska solidarita. Päťpercentný prah zvoliteľnosti sa s 5,82 percenta hlasov podarilo prekročiť aj liberálnej strane Hlas rockovej hviezdy Sviatoslava Vakarčuka.

Brusel zastavil konanie voči Železničnej spoločnosti Slovensko pre inšpekciu
Európska komisia (EK) zastavila konanie voči Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) v súvislosti s výkonom inšpekcie v jej priestoroch v roku 2016. "Po dôkladnom posúdení všetkých skutočností vrátane odpovede ZSSK na oznámenie námietok,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA


Vo voľbách do jednomandátových volebných okruhov dominovala taktiež Zelenského strana so ziskom 130 mandátov. V 46 obvodoch si dôveru voličov získali nezávislí kandidáti, pričom kandidáti ostatných strán sa podelili o zvyšných 23 kresiel.

Celkovo zasadne v Najvyššej rade po sčítaní mandátov nadobudnutých proporčným aj väčšinovým volebným systémom 254 zástupcov strany Sluha národa, 43 poslancov Opozičnej platformy - Za život, 26 zástupcov strany Vlasť, 25 predstaviteľov Európskej solidarity, 20 mandátov získala strana Hlas a šesť menšia proruská strana Opozičný blok - Strana mieru a rozvoja. Po jednom zástupcovi budú mať v parlamente štyri menšie strany a zasadne v ňom aj 46 nezávislých kandidátov zvolených v jednomandátových obvodoch.

Železničná spoločnosť Slovensko chce čistejšie vlaky
Čistenie železničných koľajových vozidiel za primeranú cenu a skvalitnenie ich čistenia pri plynulom zabezpečení prevádzkového procesu majú zabezpečiť nové rámcové dohody Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) o poskytovaní týchto služieb.... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA


Voľby do ukrajinského parlamentu sa konali v nedeľu 21. júla zmiešaným systémom, keď bolo 225 kandidátov zvolených proporčným volebným systémom, pričom zvyšných 199 kandidátov vyberali voliči väčšinovým volebným systémom v jednomandátových obvodoch. Vzhľadom na to, že voliči žijúci na Ruskom anektovanom Kryme a územiach pod kontrolou povstalcov v Donbase na východe Ukrajiny sa na voľbách nemohli zúčastniť, 26 kresiel ostane v Najvyššej rade neobsadených.

Komentár Ariny Cukanovej: Kam dovedie Ukrajinu parlamentná väčšina Zelenského
Arina Cukanová (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 07 | 2019