Lavrov: USA, sa snaží našich susedov odtrhnúť od nás!
25 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Ruský prezident Vladimir Putin pred niekoľkými dňami povedal, že pre Gruzínsko nebudú existovať žiadne sankcie.


"Nikdy sme sa nepokúšali zhoršiť naše vzťahy s Gruzínskom. Bolo to gruzínske vedenie, ktoré pod Michailom Saakašvilim prerušilo diplomatické vzťahy, snažilo sa všetkými spôsobmi obmedziť našu hospodársku spoluprácu, ale potom si ekonomika vybrala svoju daň. A tí, ktorí v Gruzínsku vyrábajú tovar, si veľmi dobre pamätajú, ako blízko boli naše obchodné a investičné väzby. Teraz sa tento obchod obnovil. A nemyslím si, že by niekto chcel zažiť nepríjemnosti, "hovorí v rozhovore pre RT Sergej Lavrov, ruský minister zahraničia a pokračuje.

"Opakujem ešte raz: to všetko kvôli skutočnosti, že naši západní kolegovia, predovšetkým Spojené štáty, sa snažia všemožne vytrhnúť našich susedov z Ruskej federácie. Pripomeňme si, že v roku 2008, keď prezident Michail Saakašvili úplne stratil zábrany, aby som tak povedal, a napriek opakovaným varovaniam, vrátane varovania, ktoré vykonal Vladimir Putin, sa rozhodol použiť silu na vyriešenie všetkých svojich otázok v Južnom Osetsku a potom v Abcházsku. Tam pracovalo niekoľko desiatok amerických inštruktorov a gruzínske špeciálne sily a vojaci mali cvičenia. Rozkazy, ktoré boli vydané, aby bolo obsadené Južné Osetsko, sú samy o sebe zločinné, tomu všetci rozumejú. Zaútočili na svojich občanov, zaútočiil na mierové jednotky, medzi ktorými boli ruskí vojaci. Zvláštne vyšetrovanie nariadené Európskou úniou, tzv. Komisia Heidi Tagliaviniovej, jasne dospela k záveru.

Parlament opäť nevyslovil dôveru premiérovi Pedrovi Sánchezovi
Poslanci španielskeho parlamentu opäť nevyslovili vo štvrtok dôveru úradujúcemu premiérovi Pedrovi Sánchezovi. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | TASR


Myslíte si, že by rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina, že nebudú existovať sankcie proti Gruzínsku, by mohlo slúžiť ako príklad pre USA?

"To je pre mňa ťažké posúdiť, či Spojené štáty z rozhodnutia prezidenta Putina vyvodia nejaký príklad pre seba. Pretože Spojené štáty sú zvláštna krajín. Majú svoje vlastné tradície. Tradícia, bohužiaľ, sú, bohužiaľ, bohužiaľ. Pretože v skutočnosti, ak by Spojené štáty začali uplatňovať politiku rovnakých a vzájomne rešpektujúcich vzťahov so všetkými svojimi partnermi, či už ide o Rusko, či už je to Čína, či už je to Európska únia, či už je to akákoľvek iná krajina, som presvedčený , že problémy vo svete by boli vyriešené oveľa efektívnejšie a spoľahlivejšie.

Vedieme však dialóg s Washingtonom, snažíme sa vysvetliť naše prístupy k udalostiam, ktoré sa vyvíjajú na medzinárodnej scéne. A tak posledné stretnutie prezidentov Putina a Trumpa v Osake ukázalo, že prezident Spojených štátov - všeobecne sa snaží hľadať niektoré všeobecne prijateľné prístupy. Uvidíme, ako to bude neskôr implementované na úrovni interpretov, "dodáva Lavrov.

Niektoré štáty eurozóny by podľa šéfa Európskej centrálnej banky mali ekonomiku podporiť vládnymi výdavkami
Členské krajiny eurozóny musia byť pripravené použiť vládne výdavky na podporu ekonomiky. Povedal to po štvrtkovom zasadaní Európskej centrálnej banky (ECB) jej šéf Mario Draghi. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA