Irán zablahoželal Johnsonovi, ale varoval, že bude chrániť svoje vody
23 | 07 | 2019 I TASR

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf zablahoželal v utorok britskému exministrovi zahraničných vecí Borisovi Johnsonovi k zvoleniu za nového lídra Konzervatívnej strany, ktorý bude zrejme čoskoro aj britským premiérom. Zaríf však tiež varoval, že jeho krajina bude "chrániť" svoje vody v Perzskom zálive.


"Blahoželám svojmu bývalému rezortnému partnerovi Borisovi Johnsonovi, že bude premiérom Spojeného kráľovstva," uviedol Zaríf na Twitteri v čase napätia medzi oboma krajinami vyvolanom vzájomným zadržiavaním ropných tankerov.

"Irán nechce konfrontáciu. Ale máme 1500 míľ pobrežia Perzského zálivu. Sú to naše vody a budeme ich chrániť," napísal šéf iránskej diplomacie.

Zástupcovia signatárskych krajín jadrovej dohody s Iránom sa stretnú vo Viedni
Zástupcovia krajín, ktoré sú zapojené do jadrovej dohody s Iránom sa v nedeľu stretnú vo Viedni. Na schôdzke by mali prediskutovať do akej miery je možné dohodu zachrániť aj napriek tomu, že od nej odstúpili USA a Irán prekročil niektoré limity... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA


Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v pondelok v súvislosti so zadržaním britského tankera vyhlásil, že Spojené kráľovstvo chce zriadiť v Perzskom zálive námorné ochranné sily pod vedením Európy, pričom však tiež zdôraznil, že Londýn nehľadá konfrontáciu s Iránom.

Huntov návrh zaznel po tom, čo Irán zadržal 19. júla v Hormuzskom prielive ropný tanker plávajúci pod britskou vlajkou.

Incident so zadržaním britskej lode prišiel po vyhrážkach Teheránu, že sa odplatí za to, že v britskom zámorskom území Gibraltár začiatkom júla zadržali iránsky tanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií voči Sýrii.

Zadržanie britského tankera na najdôležitejšej námornej trase pre obchod s ropou vníma Západ ako závažnú eskaláciu po troch mesiacoch konfrontácie, pri ktorej sa Irán a USA už dostali na pokraj vojny.

USA nechce vojnu s Iránom a Spojené kráľovstvo by sa malo postarať o svoje vlastné lode, vyhlásil Pompeo
Uprostred rastúceho napätia Mike Pompeo trval na tom, že USA nechce vojnu s Iránom a Spojené kráľovstvo je zodpovedné za starostlivosť o vlastné lode. Štátny tajomník tiež zamietol tvrdenie Teheránu, že zatkli špehov spojených s... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Marek Molnár