SEDF si v Bratislave veľkou výstavou pripomína 180. výročie vynálezu fotografie
20 | 07 | 2019 I TASR

Šesť príbehov z dejín fotografie: 1839 – 2019 je názov výstavy v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave na počesť 180. výročia fotografie. Francúzska vláda 19. augusta 1839 odkúpila od Louisa Daguerra vynález fotografie a darovala ho k bezplatnému použitiu ľudstvu. Túto skutočnosť uvádza voľne prístupný katalóg vydaný k výstave. 


Jej názov prezrádza šesť vývojových žánrových častí, ktorými prešla fotografia na území Slovenska. V kapitole krajina výber čiernobielych záberov zostavil kurátor Martin Kleibl z diel Karola Divalda, Hermanna Weissbacha, Rudolfa Würschinga, Gusztáva Matza, Karola Körpera, Pavla Socháňa, Ladislava Noela, Jána Motulka, Pavla Pechu, Dušana Slivku, Dominiky Jackuliakovej, Jána Kekeliho a Juraja Fifika.

Podobne to je v kategóriách portrét (kurátor Matúš Zajac), reportáž (Andrej Bán), telo (Zuzana Pustaiová), hra (Václav Macek), fotografujúci maliari (Eugénia Sikorová). Veľká prezentácia na dvoch poschodiach SEDF predstavuje výber z tvorby 59 slovenských nežijúcich a súčasných autorov.

ŠPORT: Klopp opäť favorizuje Manchester City, jeho hráči však majú potenciál na zlepšenie
Futbalisti FC Liverpool čakajú na zisk anglického titulu dlhých 29 rokov. Počas éry Premier League boli k nemu niekoľkokrát veľmi blízko, ale až štyrikrát skončili na druhom mieste. Vlani získali 97 bodov, prehrali len raz, ale nestačilo to. V... Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | SITA


"Keď si do googlu dáte heslo 180 rokov fotografie, zistíte, že okrem jednej výstavy, ktorá je venovaná 30. výročiu Nežnej revolúcie, 70. výročiu založeniu Vysokej školy výtvarných umení i pripomenutiu vzniku jej katedry fotografie v roku 1990 a súčasne tvrdí, že je pripomienkou 180. výročia vzniku fotografie, tak nikto nič nepripomína. Možno je to aj preto, že ak v roku 1989 ste chceli vystavovať pôvodné zväčšeniny zo svetových zbierok, tak ste ich s väčšími či menšími ťažkosťami mohli získať. V súčasnosti by to bol pokus, ktorý by si vyžadoval štáb právnikov a nie mesiace, ale roky príprav," konštatuje riaditeľ SEDF Václav Macek.

Podľa neho dôvody môžu byť aj prozaickejšie. Teda, že fotografia je tak bohato prítomná v programoch galérií a múzeí, že by to bol len o jeden výstavný titul viac, no v roku 1989 to bola skutočne mimoriadna udalosť, pretože pre mnohých kritikov či historikov umenia fotografia nebola dostatočne dôstojným zberateľským ani výstavným objektom. SEDF pravidelnými výstavami, medzinárodným festivalom Mesiac fotografie, vydávaním Foto novín a zriadením Múzea fotografie je výsledkom radikálnej 30-ročnej zmeny v tejto oblasti vizuálneho umenia.

"Je prirodzené, že tak ako sme na Slovensku výluční v propagácii fotografie, tak sme i jediní v pripomienke 180. výročia fotografie. Naše výstavné možnosti umožnili pripraviť komorný prehľad historického diania na Slovensku. Široké druhové spektrum okrem kontinuity pripomína aj zmeny. V každej kapitole sa divák môže stretnúť s autoritami odboru i menej známymi fotografmi. Dostáva šancu v rozprávaní prežiť plynutie času, premeny v tom - ktorom žánri, ale dozvie sa veľa i o fotografii ako celku, v neposlednom rade aj o zmenách v spoločnosti či kultúre," informuje Macek. Výstava potrvá do 1. septembra.

Británia radí svojim lodiam, aby sa kvôli Iránu vyhli Hormuzskému prielivu
Britská vláda oznámila svojim plavidlám, aby sa vyhli úžine Hormuz po tom, čo tam iránske sily obsadili londýnsky ropný tanker. Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | Marek Molnár