Registrované partnerstvá sú za dverami. Akú rolu v tom hrá Alojz Hlina?
01 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Slovenská vláda v stredu prijala väčšinu z takmer 200 odporúčaní Organizácie spojených národov na zlepšenie ochrany ľudských práv. Medzi nimi sú aj ustanovenia, ktoré sa týkajú zavedenia registrovaných partnerstiev. Do piatich rokov je vláda dokonca pripravená zaviesť registrované partnerstvá LGBTI ľudí.


Zrovnoprávnenia LGBTI osôb sa týka desať z 195 odporúčaní. Vláda z nich odmietla len jedno - zavedenie manželstiev pre páry rovnakého pohlavia. Odvoláva sa na ústavu, ktorá pod manželstvom rozumie jedinečný zväzok medzi mužom a ženou.

Pri zmienke o registrovaných partnerstvách ale stojí, že do ďalšieho periodického hodnotenia, ktoré bude o päť rokov, Slovensko registrované partnerstvá legalizuje.

V materiáli je pri tomto bode uvedený ako gestor ministerstvo spravodlivosti. Na jeho pôde pôsobí aj Výbor pre práva LGBTI osôb. "Nič legislatívne nechystáme, nič gestorské s tým nemáme," povedala pre SME hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová.

Rusko je presvedčené o "zákonnosti" invázie do Československa, píše sa v novej ruskej legislatíve
Rusi považujú obsadenie Československa armádami Varšavskej zmluvy v roku 1968 za zákonnú akciu. Tento názor sa stane oficiálnym výkladom, ktorý bude podložený čerstvým zákonom Ruskej federácie. Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová


Odporučila im obrátiť sa na predkladateľa materiálu, ktorým je ministerstvo zahraničných vecí. Šéf tlačového odboru MZV Juraj Tomaga zase vysvetľuje, že sa treba obrátiť na ministerstvo spravodlivosti.

Pre nezrovnalosti v tom, ktoré ministerstvo vlastne odporučilo tento bod akceptovať, nie je preto možné povedať, či vláda začala pre registrované partnerstvá pripravovať legislatívu.

Dokument prešiel vládou po tom, ako ministerka kultúry Ľubica Laššáková zastavila granty pre LGBTI organizácie v dotačnom programe pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva napriek odporúčaniu hodnotiacej komisie.

Bývalý premiér Robert Fico pred časom vyhlásil: "Uvažujeme o veciach ako prístup k zdravotným informáciám, majetkové veci, ale nikdy odo mňa nečakajte, že zdvihnem ruku za zákon o manželstve homosexuálov".

Chcete víza? Váš Facebook prosím! Spojené štáty chcú lustrovať aktivity na sociálnych sieťach
Americké ministerstvo zahraničných vecí začalo požadovať od žiadateľov o víza, aby predložili päťročnú históriu svojich účtov na sociálnych médiách. Ich nedodaním alebo zatajením sa žiadatelia môžu vystaviť „vážnym dôsledkom v procese... Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


V tomto kontexte treba vnímať opozičné strany, ktoré sa už vidia v ďalšej vláde. Predseda strany Spolu Miroslav Beblavý vyhlásil, že Konzervatívci by napríklad mohli ustúpiť práve pri registrovaných partnerstvách. Predseda KDH Alojz Hlina túto možnosť neodmietol, čo môže u voličov vyvolávať mnohé otázniky.

Je známe, že KDH už nemá v pláne podporovať sprísnenie potratovej politiky. Líder eurokandidátky KDH Ivan Štefanec tiež otvorene podporuje registrované partnerstvá. Kresťanskí demokrati prechádzajú obmenou, ktorá je však pri konzervatívnych voličoch nemalým riskom.

V diskusii TV Pravda diskutovalHlina s Beblavým o tom, ako si predstavujú ich povolebnú spoluprácu. Obaja sa zhodli, že v novej vláde budú nutné veľké kompromisy.

PUTIN: "Ten, kto sa stane vodcom v oblasti umelej inteligencie, sa stane vládcom sveta"
Rusko musí zmeniť a doplniť svoje zákony s cieľom uľahčiť vývoj a používanie umelej inteligencie (AI), uviedol Vladimir Putin. Ruský prezident už skôr vyhlásil, že AI sa stane v budúcnosti kľúčom k svetovej dominancii. Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Uviedol aj príklad. Ak bude liberálna časť silne presadzovať registrované partnerstvá, bude sa rokovať o dohode s umiernenými konzervatívcami, ktorí majú taktiež svoje požiadavky. Tie by naopak vedeli akceptovať umiernení liberáli. V takom zmysle sa vyjadril Miroslav Beblavý.

Alojz Hlina jeho vyjadrenie neodmietol, skôr naopak. Vie, že pokiaľ strana nevyhrá voľby, hľadanie kompromisu je nevyhnutná vec. Akou cenou zaplatí Slovensko za tento "kompromis" ešte nie je jasné, ale nič dobré to neveští.