R.Baláž: Športové poukazy podporia deti, aby viac športovali...
09 | 05 | 2019 I tasr

„Cieľom dobrovoľných športových poukazov z dielne Slovenskej národnej strany je podporiť šport u detí a mládeže, lebo v súčasnosti je šport nákladná záležitosť. Zamestnávateľ na základe dobrovoľnosti môže poskytnúť takýto nástroj a tým samotný šport podporiť, aby takto aj motivoval svojho zamestnanca. Zamestnávatelia sa v súčasnosti uchádzajú o zamestnanca, aj toto môže byť forma benefitu ako si ho udržať nielen výškou mzdy. Ide o cielenú podporu pre deti, ktoré športujú,“ vyhlásil poslanec NR SR za Slovenskú národnú stranu (SNS) Radovan Baláž. 


SNS sa zameriava na uplatnenie v praxi s tým, že je to daňovo uznateľná nákladová položka bez daní a odvodov. Šport bol dlhodobo zanedbávaný, ale až za našej ministerky Lubyovej  a tejto vlády došlo k zafinancovaniu športu a investíciám do športovísk povedal poslanec SNS a dodal: „Medzitým sa vybojovali u vlády peniaze na atletický štadión v Banskej Bystrici. Nemyslím si, že je zložité doniesť faktúru zamestnávateľovi a zistiť či klub je registrovaný napr. na internete, to je otázka pár sekúnd.“

Radovan Baláž vysvetlil, že športové poukazy sú zavedené od roku 2011, a preto máme s nimi skúsenosť a boli aj  žiadané. „Teraz sú oslobodené od daní a odvodov. Príspevok 275 eur je od zamestnávateľa a ostatné si doplatí zamestnanec. V čase, keď sme my boli deťmi, tak šport bola naša každodenná činnosť a nebol čas na hlúposti, s čím bola spojená aj určitá disciplína,“ dodal.

Športový poukaz je pre deti, ktoré sa chcú športu venovať. Veľa rodičov rozmýšľa ako ten šport utiahnuť alebo či ho naň vôbec dať, aby časť nákladov mali pokryté. Toto, ale nie je jediný nástroj na podporu športu, ktorý Slovenská národná strana pripravila. „Napríklad rekreačné poukazy neznamenali len výpadok v štátnom rozpočte, ale predstavovali následne pozitívny efekt minutých prostriedkov dovolenkárov v navštívenom regióne. Mechanizmus je tak nastavený, že sa všetko Slovensku vráti postupne. Samospráva peniaze má na svoje hospodárenie a sama sa vždy rozhodne, či zdroje ľuďom poskytne, majú predsa rekordné rozpočty,“ doplnil informáciu na vysvetlenie Baláž.

V Slovenskej národnej strane nikto nespochybňuje analytikov, či úradníkov, ale je potrebné vidieť obe strany mince. „Nájdu sa predsa aj zamestnávatelia, ktorí chcú podporiť svojich zamestnancov benefitom navyše vo forme športových poukazov. Očakávam, že športové poukazy podporia viac detí, aby športovali a pokryje im to súčasne náklady na vybraný druh športu,“ zhrnul myšlienku športového poukazu poslanec Slovenskej národnej strany.