Komentár Romana Suchého: Lesk a bieda strán v prieskumoch alebo voľným pádom k eurovoľbám?
09 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Po predvčerajšom prieskume agentúry AKO je zrejmé, že niektorí politickí hráči budú musieť hrať "all-in".


Potvrdilo sa v ňom viacero trendov - klesajúci Smer, preferencie ĽSNS sa zvýšili aj vďaka rozhodnutiu Najvyššieho súdu, staronová vlna progresívcov s Beblavým. No máme tu aj zopár prekvapení a nezarátané figúrky na doske.

VIEME PRVÍ: Definitívny koniec OĽaNO? Matovičovi poslanci na neho kašlú, podporujú Kresťanskú úniu
Igor Matovič by sa mohol z posledného prieskumu agentúry AKO tešiť. Po dlhšej dobe jeho hnutie OĽaNO zaznamenalo nárast preferencií. Pri stranách, kde je všetko o jednom mužovi (a bez členov), to nie je prekvapením. Matovič kampaň odpálil do... Čítať ďalej
07 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Matovič sa vrátil pred kamery a udržiava si svoj vyšší jednociferný výsledok. Most balancuje na jednej nohe pri bráne parlamentu, ktorá nie je vôbec taká istá ako pred troma rokmi. Z Dankových rečí cítiť, že sa bližia voľby, rozdával by jedna radosť. To, že chce opäť zbytočne zadĺžiť verejné financie ho netrápi, však načo, ako vždy hovorí, on "tu nebude večne".

KDH s večne vajatavým Hlinom, ktorého agenda za posledné tri roky dosiahla výsledku dvoch, troch percent preferencii. Môže si za to sám - neustále zbytočné konflikty s mnohými predstaviteľmi opozície mu na mačovstve zrovna nepridali, skôr naopak.

ROZHOVOR: Máme spústu zombie firiem, bánk, štátov aj obyvateľov. Sme tam, kde socík na konci, tvrdí Dušan Doliak
Patrí k popredným ekonomickým analytikom, známy je svojimi nemainstreamovými názormi na blížiacu sa svetovú krízu. Má za sebou úspešnú knihu s Petrom Staněkom. Dávnejšie sme spolu robili viaceré rozhlasové relácie. Naposledy podcasty Europanoráma.... Čítať ďalej
08 | 05 | 2019 | Peter Králik


Najväčší pokles zaznamenala strana SME RODINA - z 10,7 na 8,3 percenta, to sa za štatistickú odchylku skryť nedá. Dôvodov môže byť viac, napríklad aj to, že na scénu prichádzajú Andrej Kiska a Štefan Harabin.

Ako ukázal starší prieskum agentúry Focus po prezidentských voľbách, až 33 percent voličov tejto strany volilo v prvom kole nastávajúcu prezidentku Zuzanu Čaputovú a 17 percent z nich volilo "čestného víťaza" volieb Harabina. Títo voliči nie sú stabilným jadrom a ľahko sa môže stať, že ich "naverbujú" práve v
Harabin oklamal Danka ale aj mnohých ďalších. Bude vierolomnosť základom jeho budúcej strany?
(G L O S A) Podľa informácii z jeho najbližšieho prostredia smeruje Štefan Harabin k založeniu vlastnej strany Harabinovci. Doterajší priebeh však ukazuje, že lezie po chrbátoch druhých ľudí oklamaných nenaplnenými dohodami pred prezidentskými... Čítať ďalej
07 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová
sudcu Najvyššieho súdu alebo v hodnotovo podobnej novovznikajúcej strane kiskovcov.

Peter Tomeček: Iba silné národné štáty znamenajú silnú Európu, zhodujeme sa so Salvinim aj Orbánom
03 | 05 | 2019 | Peter Tomeček


Reálne sa nedá odhadnúť, ako sa tieto preferencie odrazia vo voľbách do Európskeho parlamentu, keďže je v nich vrtkavá účasť a aj pár tisíc hlasov dokáže zmeniť situáciu. Bude to posledný "overený" prieskum pred voľbami do Národnej rady v marci roku 2020 a aj od výsledkov volieb sa bude odvíjať následná kampaň.

A tá, zdá sa, bude fest ostrá.

PS: Je zaujímavé sledovať, ako sa po zverejnejnení prieskumov zvyknú niektoré strany chváliť na sociálnych sieťach dobrými číslami, a keď klesnú, čušia ako voš pod chrastou.