Komentár Jany Teleki: Orbán vyhlásil, že Európa by mala nasledovať rakúsky model
08 | 05 | 2019 I Jana Teleki

V Budapešti je horúco. Po návšteve talianskeho a tureckého ministra vnútra včera prijal maďarský premiér Viktor Orbán rakúskeho kancelára Heinz-Christian Stracheho, ktorý je vodcom Rakúskej strany slobody. Orbán má strategický plán svojich stretnutí, kde sa pred voľbami do Európskeho parlamentu snaží vytvoriť nielen nové pomery, ale aj nové spojenectvá pre prípad, že bude pokračovať tendencia izolácie Fideszu v Ľudovej strane.


Na nešťastné vyjadrenie Webera, že nechce byť zvolený hlasmi Fideszu, zareagoval Orbán bezprostredným vyhlásením, že jeho vyjadrenie je urážkou cti maďarského voliča a preto nevidí dôvod, aby odovzdal svoj hlas Weberovi. Zdá sa, že Weber pochoval šancu ako zachovať členstvo Fideszu v EĽS. Podľa štatistiky bez Fideszu by sa rozdiel medzi socialistami a ľudovcami zúžil iba na sedem hlasov. Orbán aktívne rokuje s predstaviteľmi strán, ktoré smerujú k rovnakým kresťanským hodnotám ako Fidesz a majú v programe odmietnutia imigrantov a odmietajú riešenie problémov migrantov presadzované súčasným parlamentom.

V nedávnom rozhovore pre Kliene Zeitung sa Orbán vyjadril, že kresťanská demokracia sa nemá posúvať neustále doľava a strácať vlastné hodnoty a identitu, pretože nastáva riziko, že ani Fidesz nebude schopný v takto modifikovanom zoskupení zotrvať. Pripomenul hranice liberálnosti práve na princípe v Ľudovej strane a tak dostáva nálepku neliberála, iba preto, že sa odmieta zúčastniť na takom posuve EĽP, ktorý nechráni národný štát, kultúru a kresťanské hodnoty. Podľa neho sú však tri zásadné princípy, ktoré ho od liberála rozlišujú:

Rodina je základný prvok a základom rodiny je muž a žena, čo je potrebné chrániť. Liberáli tvrdia, že nie, a podľa nich je rodina raz taká, raz onaká spoločenská hra.

Druhou zásadou je kultúrna tradícia každého národa pri pestrosti kultúry celého štátu. Nemci to nazývajú Leitkulture. Pre nás je to kresťanská kultúra pri rešpektovaní ostatných kultúr a našou zodpovednosťou je toto uchovať. Treťou zásadou je, že liberáli sú za prisťahovalcov a my neliberáli sme proti tomu, preto nás neliberálov môžeme nazývať aj kresťanskými demokratmi. Liberáli a ľavica potrebuje novú voličskú masu v podobe migrantov, ktorí nikdy nebudú voliť kresťanské strany a z tohto pohľadu je samovraždou európskej kultúry a hodnôt ich podporovať za vypočítavosť pre získanie moci. Európska komisia a niektoré krajiny ako Francúzi, Nemci, Škandinávci a štáty Beneluxu chcú organizovať migráciu oproti Stredoeurópanom, ktorí ju chcú zastaviť. Maďari nekladú otázky k spolužitiu s migrantmi, ale ako tomu zabrániť.

Podľa Orbána je Rakúsko vzorom spolupráce stredopravicových a pravicových strán, v čom treba hľadať inšpiráciu, pretože rakúsky model funguje, znižujú sa dane, funguje parlamentná demokracia a v spoločnosti sa dejú dobré veci, a takto by mohol byť funkčný model aj v Európskom meradle vyhlásil Orbán v rozhovore pre Kleine Zeitung . Rokovania s rakúskym kancelárom sú výsledkom nielen dlhoročnej osobnej známosti a priateľstva, ale aj vzájomného politického rešpektu a zásluh Maďarska , ktoré ochránilo nielen svoje hranice, ale aj rakúske záujmy. Ako sa predpovedalo, toto stretnutie malo obrovský význam, pretože aj podľa zahraničných, právnych expertov sa potvrdilo to, že akokoľvek kritizujú politici Orbánove rozhodnutia, boli vždy funkčné a nielenže chránili Rakúsko, ale získali čas aj pre Nemecko a Európu. Rakúsky kancelár sa pripája k výzve Slaviniho na vytvorenie novej frakcie v budúcom Európskom parlamente a tak sa zdá, že kresťansko - pravicové strany bez ochoty sa posúvať k liberálnym a ľavicovým hodnotám budú mať ku sebe oveľa bližšie, čo môže mať za následok úplnú devastáciu EĽS. Samozrejme cieľom zoskupenia je výrazná hrádza proti pozývaniu a stabilizácii imigrantov, ich socializácii a agresívnemu presadzovaniu islamskej kultúry na úkor kresťanskej alebo aj liberálneho obyvateľstva. Skúsenosti ukazujú, že spoločnosti vo svojej tolerantnosti a liberálnosti nie sú schopné čeliť tejto kultúre a jej agresívnemu správaniu.

Ani odmietanie všetkých pravicových zoskupení Angelou Merkel na Nemeckej politickej scéne nepraje perspektívam ľudovcov, lebo posúvanie Nemecka do strednej pozície vyvolalo zásadnú mobilizáciu pravicovej scény, ktorá s určitosťou nebude naklonená liberálnym princípom, čo ukazuje viac ako 50%-né odmietanie migrácie už aj u nemeckých voličov. Odmietajú Merkelovej politiku a heslá: „ nie je horná hranica“ a „vítajte“ adresované migrantom, z čoho vyplýva výrazné profilovanie budúcich výsledkov a šancí.

Orbán so Salvinim a  môžeme konštatovať, že aj Stredná Európa stoja na pilieroch zrušenia masovej imigrácie a Orbán otvorene vyhlasuje, že Európa nemá migráciu riešiť, ale zrušiť, inak si neochráni svoju kultúru, tradíciu, existenciu. O osemnásť rokov bude možno Európa celkom iná, s inými zásadami spolužitia a čo možno povedie stredovýchodné krajiny do izolácie. Otázkou zostáva, ktoré krajiny na tom budú lepšie a kde sa občania budú cítiť lepšie a bezpečnejšie.

Sledujúc ako s problémami migrácie ako nosného problému dnešnej Európy žijú okolité krajiny zostávame v nemom úžase, aká jalová je naša politická scéna a aké bezduché až diletantské prejavy počujeme od kandidátov do EP. Sme svedkami individuálnych kandidatúr bez jasného politického vektoru, ktorý by našu spoločnosť vystihoval. Neexistuje celospoločenská komunikácia a priorita k týmto voľbám. S najväčšou pravdepodobnosťou budeme svedkami nejakých inscenovaných televíznych vyjadrení a klasickej schránkovej a bilboardovej agitky kandidátov so vznešenými myšlienkami a poslaním. Nikto sa však nechce postaviť za najdôležitejšiu spoločnú tému, ktorou je migrácia, nakoľko sa obávajú, že by stáli vedľa seba inak politicky nezmieriteľné strany.

Naša jednoduchosť marí šance byť silným, rozhodným a dôveryhodným partnerom. Ukazuje sa, že eurovoľby prejdú nad našimi hlavami ako hepening, na ktorom dáme hlas niekoľkým šťastlivcom, aby si užívali niekoľko rokov vysoký životný štandard.