Sýrčan v Hamburgu: Prácu som ešte nehľadal, nejako som sa na to necítil
07 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Je to dar ako vidím. Nemecká vláda ale nie je hlúpa. Je to investícia do budúcnosti. Čo teraz dostaneme, vrátime v budúcnosti. Neponáhľam, ešte som nehľadal prácu. Nejako som sa na to necítil, hovorí Sýrčan Fadi Karram, žijúci v Hamburgu.


Karram po príchode do Hamburgu nechal previezť svoju ženu lietadlom zo sýrskeho hlavného mesta, ktoré bolo úplne nenarušené občianskou vojnou. Ako to popisuje jeho nemecký mentor a priateľ otca Horst von Howe: "Kým Fadi žil v tábore, jeho žena Leen stále žila v Damašku. Takže musel vzniknúť plán ako ju dostať do Nemecka."


"Keď bolo všetko pripravené, dal som Fadiho bratovi 700 euro. Brat sa stretol s prostredníkom pri hlavnom nádraží v Hamburgu, ten sľúbil, že do Damasku niečo prinesie. Zároveň som sa obrátil na ministerstvo zahraničia v Berlíne, rovnako ako na Červený kríž. Napokon Leen dostala vízum. Fadi mi zaplatil 500 euro v splátkach po 50 euro, zvyšok som mu odpustil. Fadi Leen bola jediná žena, ktorú som videl bez šatky. Do dnešného dňa mi nepodala ruku," pokračuje Horst von Howe.


Prezident začal v Nitre rozlúčkovú cestu po Slovensku
Prezident Andrej Kiska v utorok v Nitre začal svoju rozlúčkovú cestu, v rámci ktorej navštívi samosprávne kraje a krajské mestá. V Župnom dome sa stretol s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milanom Belicom. Čítať ďalej
07 | 05 | 2019 | tasr

Fadi Karram dostáva 815 euro mesačne z programu Hartz IV (pre seba, svoju ženu a dcéru), nájom 580 euro prevzal Jobcenter. Televízia je zadarmo, rovnako ako zdravotné poistenie.


"Je to dar, ktorý vidím. Nemecká vláda nie je hlúpa. Je to investícia do budúcnosti. Čo teraz dostaneme, vrátime v budúcnosti. Neponáhľam sa, ešte som si nehľadal prácu. Nejako som sa na to necítil," hovorí Sýrčan Fadi Karram, žijúci v Hamburgu.


Či je táto vláda hlúpa, nie je možné povedať, pokiaľ nebude jasné, čo má robiť. To isté platí pre odpoveď na otázku, či je nemecká verzia prisťahovalectva investíciou do budúcnosti: Aj tu by bolo potrebné objasniť, do akej budúcnosti, teda do akého etnického prostredia, akej kultúry, do akého priemyselného odvetvia, výskumu, technológie, do akého spôsobu života, do akej spoločenskej viery...


Horst von Howe sa obáva, že Nemecko nebude schopné splniť sľub Merkelovej. Budeme musieť žiť s tým, že mnoho utečencov tu nemôže žiť. Niekedy mám dojem, že nami pohŕdajú. Nemajú k domácim žiaden rešpekt. Smejú sa nám, vraví.


Harabin oklamal Danka ale aj mnohých ďalších. Bude vierolomnosť základom jeho budúcej strany?
(G L O S A) Podľa informácii z jeho najbližšieho prostredia smeruje Štefan Harabin k založeniu vlastnej strany Harabinovci. Doterajší priebeh však ukazuje, že lezie po chrbátoch druhých ľudí oklamaných nenaplnenými dohodami pred prezidentskými... Čítať ďalej
07 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová

Pravdaže, existujú tiež nešťastné ojedinelé prípady skutočných utečencov, teda potrebných a prenasledovaných, ale vďaka Merkelovej majú teraz Nemci toľko zlých skúseností s kriminálnymi, fanatickými a poburujúcim migrantmi, že pre to nenájdu pochopenie. Túžba po diferenciácii sa údajne zmenšuje rýchlejšie ako Severný pól alebo dažďové pralesy.


"Nechcem, aby moje dane priamo alebo nepriamo živili ľudí, ktorí pohŕdajú moju kultúrou, nechcú si zarábať na živobytie, šíriť svoju slepú vieru a vytláčajú svojich vrstovníkov z ich etnicko-kultúrneho prostredia v strednodobom horizonte. Mimochodom, táto veta platí po celom svete v celej Ázii, Austrálii, Rusku, východnej Európe, Izraeli, dokonca aj v islamskom svete. Iba v Nemecku a častiach Francúzska a Švédska ste označený za nacistu," napísal autor.


Podľa mediálnych správ je Mohammed teraz najbežnejším menom pre novorodenca v Berlíne, zakončil.