Katar podporí Palestínčanov takmer pol miliardou dolárov
07 | 05 | 2019 I tasr

Katar podporí Palestínčanov na Západnom brehu a v pásme Gazy sumou 480 miliónov dolárov. Oznámilo to pondelok večer ministerstvo zahraničných vecí tohto emirátu ležiaceho na Arabskom polostrove.


Granty a pôžičky v celkovej výške 300 miliónov dolárov sú podľa agentúry Reuters určené na podporu rozpočtu Palestínskej samosprávy v položkách zdravotníctvo a vzdelávanie. Zvyšných 180 miliónov dolárov bolo vyčlenených na naliehavú humanitárnu pomoc, ako aj na podporu programov OSN v Palestíne.

Počas uplynulého víkendu došlo k najvážnejšej eskalácii násilia medzi Palestínčanmi a Izraelom za posledné mesiace. Z pásma Gazy bolo smerom na juh Izraela vypálených vyše 600 mínometných striel a rakiet, na čo izraelská armáda reagovala sériou leteckých a pozemných útokov na desiatky cieľov.

Najnovšia konfrontácia si podľa palestínskych zdravotníkov vyžiadala na strane Palestínčanov 29 obetí vrátane dvoch tehotných žien a dvoch detí. V Izraeli prišli o život štyria ľudia. Egypt nakoniec sprostredkoval ukončenie útokov a prímerie platné od pondelňajšieho rána.