Bitka o Caracas skončí remízou. Maduro aj Guaidó sa s tým budú musieť zmieriť
07 | 05 | 2019 I Roman Suchý

V boji o moc vo Venezuele musia byť prezident Nicolas Maduro a opozičný vodca Juan Guaidó spokojní s "remízou", napísal švajčiarsky denník Blick.


Chaos posledných dní dokázal, že ani jednej strane sa nepodarí vyhrať "bitku o Caracas", uviedla autorka článku Fabienne Kinzelmannová.

Napriek skutočnosti, že vážne straty v ropnom priemysle a sankcie zo strany Spojených štátov "škrtia" Nicolasa Madura, armáda stále podporuje venezuelského prezidenta, konštatovala novinárka.

Nestratil ani podporu obyvateľov Venezuely: podľa niektorých informácií je stále podporovaný tretinou obyvateľstva, Poznamenala Kinzelmannová. O podpore toho či onoho politika sa stále vedú urputné diskusie. Navyše, aj keď možno súhlasiť s pojmom "remíza" vo výklade švajčiarskej novinárky, ide v skutočnosti o úspech Nicolasa Madura, ktorému sa podarilo potlačiť "prevrat."

Harabin oklamal Danka ale aj mnohých ďalších. Bude vierolomnosť základom jeho budúcej strany?
(G L O S A) Podľa informácii z jeho najbližšieho prostredia smeruje Štefan Harabin k založeniu vlastnej strany Harabinovci. Doterajší priebeh však ukazuje, že lezie po chrbátoch druhých ľudí oklamaných nenaplnenými dohodami pred prezidentskými... Čítať ďalej
07 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Priaznivci venezuelského prezidenta nedôverujú opozícii pod vedením Guaidóa. Kým sa v januári nevyhlásil za nového prezidenta republiky, "z veľkej časti ho nikto nepoznal" a zatiaľ "hľadanie jeho životopisu v referenčných knihách končí na nule". Nepomáha, že ho viac ako 50 krajín uznalo za dočasného prezidenta venezuelského štátu.

"Priaznivci Nicolasa Madura ho považujú za bábku Spojených štátov, pretože to nie je len o tom, kto bude vlastníkom najviac ropy v krajine," uviedla novinárka švajčiarskych novín.

Faktom je, že v hlavnom meste Venezuely Caracase "merajú sily" Rusko a Spojené štáty, vysvetlila Kinzelmannová. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a minister zahraničia Spojených štátov Mike Pompeo sa majú zísť vo Fínsku, aby prerokovali venezuelskú krízu.

"Čo môže pomôcť v súčasnej geopolitickej situácii?" Kladie otázku autorka. "V podstate len to, čo Mexiko, Uruguaj a Čína ponúkajú: dialóg a rokovania. Najhoršou možnosťou by bola vojenská intervencia a občianska vojna."