Trump chce s Ruskom "veľa obchodovať".
06 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Donald Trump zdieľa želanie Vladimíra Putina, zlepšiť obchodné väzby medzi Ruskom a USA. Takto komentoval svoj dĺhý víkendový telefonický rozhovor s ruským partnerom.


"Máme v úmysle urobiť s Ruskom veľa obchodu" povedal Trump novinárom v Bielom dome. „Teraz obchodujeme trochu menej. Putin by však rád obchodoval viac a my by sme chceli obchodovať tiež. “



Podľa ruskej colnej správy dosiahol v minulom roku obchodný obrat medzi Ruskom a USA okolo 25 miliárd USD, čo je o 7,86% viac ako v roku 2017.


Neustály boj, ktorý vedie Washington proti Moskve, však bráni plodnejšej spolupráci. Američania sa zamerali na stovky jednotlivcov, spoločností a celých pobočiek ruského hospodárstva s obmedzeniami na Ukrajine. Moskva odpovedala zákazom dovozu potravín z USA. Pred zhoršením vzájomných vzťahov dosahoval obrat v rusko-americkom obchode viac ako 29 miliárd USD.


Trump s Putinom telefonicky diskutoval o možnosti trojstrannej jadrovej dohody s USA, Ruskom a Čínou, o situácii vo Venezuele ako aj o ďalších otázkach, vráatane obchodu.


V skoršom komentári na Twitteri, americký líder napísal, že jeho rozhovor s Putinom bol "dlhý a veľmi dobrý."  V súvislosti s Muellerovou správou, ktorá neodhalila žiadnu dohodu medzi Trumpom a Kremľom, americký prezident zopakoval, že "dohoda s Ruskom, Čínou a každým je vždy dobrá vec, nie zlá. “


[youtube