Prestížna stredoeurópska cena SozialMarie má prvýkrát slovenského víťaza
02 | 05 | 2019 I tasr

Slovenský projekt Omama občianskeho združenia Cesta von sa stal v stredu víťazom 15. ročníka udeľovania medzinárodných cien SozialMarie 2019 pre inovatívne projekty v sociálnej oblasti. Celkové víťazstvo v rámci tohto prestížneho stredoeurópskeho oceňovania získal slovenský projekt vôbec po prvý raz. TASR o tom informoval zástupca SozialMarie pre SR Igor Kocian.


Víťazný slovenský projekt Omama formou návštev podporuje zdravý vývoj rómskych detí žijúcich v generačnej chudobe počas najkritickejšieho obdobia v živote dieťaťa (0-3 rokov). Návštevy vykonávajú vyškolené rómske ženy z vylúčených komunít.

Medzi nominovanými slovenskými projektmi zo bol aj projekt komunitnej kuchyne na Trh-Piac-Mark z dielne občianskeho združenia Aliancia Stará Tržnica na podporu integrácie ľudí zo zahraničia na Slovensku. Nomináciu mal aj projekt občianskeho združenia AJ Ty v IT, ktorý sa zameriava na podporu vzdelávania dievčat v IT oblasti, ako i pracovného uplatnenia a platového zrovnoprávňovania žien v IT sektore.

Okrem 15 hlavných cien program SozialMarie každoročne udeľuje i Cenu publika, o ktorej rozhoduje verejnosť prostredníctvom internetového hlasovania. Víťazom Ceny publika SozialMarie 2019 za Slovensko sa stal projekt zdieľania bicyklov pod názvom Biele bicykle, ktorý prevádzkuje občianske združenie Cyklokoalícia.

Na podujatí sa zúčastnila aj Sandra Pazman Tordová, zakladateľka a šéfredaktorka časopisu Nota bene, ktorá prevzala štafetu slovenskej záštity po Jánovi Orlovskom, výkonnom riaditeľovi Nadácie otvorenej spoločnosti na Slovensku.

Doteraz najväčšími úspechmi slovenských projektov v pri udeľovaní ceny SozialMarie boli umiestnenia projektu oddlžovania ľudí bez domova Nosiči batožín v roku 2015 a projektu rómskej mládeže Knižný klub Paľikerav v roku 2018. Oba projekty získali 2. cenu dotovanú sumou 10.000 eur.

Ceny SozialMarie pre inovatívne projekty v sociálnej oblasti každoročne udeľuje rakúska nadácia Unruhe Privatstiftung.

Ceny môžu získať projekty z Rakúska, Maďarska, Slovenska a Českej republiky, ako i projekty z ďalších krajín, ktorých pôsobisko sa nachádza do 300 kilometrov vzdušnou čiarou od Viedne.