LEKÁRSKE NOVINKY: Vedci potvrdili existenciu záhadnej choroby. Nádej na zlepšenie liečby žije
02 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Vedci z americkej univerzity Stanford hlásiA nečakaný úspech. Konečne našli dôkaz existencie chronického únavového syndrómu, ktorý bol mnohými ľuďmi považovaný za chorobu vymyslenú pacientmi. Výsledky štúdie, ktorú zverejnil vedecký žurnál PNAS, dávajú nádej na zlepšenie diagnostiky a liečby.


Chronický únavový syndróm, niekedy tiež označovaný ako myalgická encefalomyelitída, je porucha nejasného pôvodu, pri ktorej sa postihnutý cíti bez jasnej príčiny neustále vyčerpaný. Aj preto ho lekári presnejšie definujú podľa toho, čo za neho zodpovedné nie je, a pomocou symptómov.

Zo spomínaných dôvodov je ťažké syndróm vôbec diagnostikovať. Zmeniť by to mohol jednoduchý krvný test, za ktorým stoja vedci zo Stanforde. V pilotnej štúdii uskutočnenej na vzorke 40 ľudí sa im podarilo presne určiť všetkých 20 účastníkov trpiacich chronickým únavovým syndrómom.

Potrebujú k tomu bol malú krvnú vzorku a špeciálne ultracitlivý nanoelektronický prístroj, ktorý vie monitorovať bunkové procesy v reálnom čase. Za pomoci tisícok elektród zaznamenáva zmeny v elektrickej aktivite krvnej vzorky, čo slúži ako indikátor toho, ako fungujú bunky a plazma.

Aby simulovali telesnú námahu, ktorá u ľudí so syndrómom vedie k extrémnej únave, vystavili vedci vzorky slanému prostrediu. Vzorky od postihnutých ľudí preukazovali výraznejšie zmeny, zatiaľ čo krv zdravých ľudí zostávala v relatívne rovnaké kondícii.

"Nevieme, prečo sa bunky a plazma takto správajú, vlastne ani nevieme, čo robia,"uviedol spoluautor štúdie, biochemik Ron Davis. "Je to však vedecký dôkaz, že ide o skutočnú chorobu, nie problém vymyslený pacientom," vysvetlil s dodatkom, že existuje rozdiel medzi správaním zdravých a "chorých" buniek.

Príjemne prekvapení výsledkami štúdie začali vedci používať test tiež ako filter pre potenciálne lieky na chronický únavový syndróm. Zvlášť jeden z nich má veľmi sľubné výsledky. Vedci však zdôrazňujú, že na tvrdenie, že ide o relevantný biomarker, je ešte skoro a bude potrebné ďalšie štúdium problému. Napriek tomu správa vzbudila nádej pre 24 miliónov pacientov, ktorí po celom svete trpia chronickým únavovým syndrómom.