Kostyukov varuje pred importom džihádistov do Latinskej Ameriky
26 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
V Latinskej Amerike bola spozorovaná činnosť džihádistov pridružených k Islamskému štátu a al-Káide. Spravodajské služby hlásia, že džihádisti v tomto regióne aktívne prijímajú bojovníkov a podporujú extrémistickú ideológiu medzi miestnymi moslimami. Uviedol to ruský šéf GRU Igor Kostyukov v Moskve.


"Medzi nové rizikové faktory patrí vznik džihádistických výcvikových táborov a skrýš v regióne Latinskej Ameriky," uviedol Igor Kostyukov, šéf Hlavnej rozviedkovej správy Generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej Federácie (GRU) počas pravidelnej výročnej konferencie o medzinárodnej bezpečnosti v Moskve. “Títo džihádisti v súčasnosti zvyšujú svoju aktivitu v Latinskej Amerike a sú spojení s Islamským štátom (IS, predtým ISIS) a Al-Káidou.Prijímajú bojovníkov, aby posilnili svoje pozície na Blízkom východe a v severnej Afrike. Zbierajú finančné prostriedky a podporujú extrémistickú ideológiu medzi šiestimi miliónmi moslimskej populácie v regióne.” varuje Kostyukov. Nekonkretizoval však krajiny, kde boli spozorované džihádistické tábory.

Minulý rok prezident Guatemaly, Jimmy Morales Cabrera informoval, že v jeho krajine bolo zatknutých približne 100 ľudí spojených s IS a inými skupinami, a títo boli deportovaní do miest odkiaľ prišli.