Ukrajinský generál vyzýva k zmocneniu sa časti Ruska v prípade jeho „rozpadu“
23 | 04 | 2019 I Zuzana Perželová

Ukrajinský generál, bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny Igor Romanenko, vyzýva k zmocneniu sa časti Ruska, v prípade ak by na to boli vytvorené podmienky, informuje Ria Novosti.


V takomto duchu sa vyjadril na otázku čitateľa ukrajinského portálu Glavred či by Rusko mohlo prísť o časť svojich území.


Podľa slov Romanenka historická skúsenosť poukazuje na to, že ani jedno impérium sa nezachovalo v takej podobe, v akej existovalo. Skôr, či neskôr sa všetky impériá rozpadnú, alebo pretransformujú do inej podoby. Toto čaká aj Rusko, otázkou je kedy. Samozrejme Ukrajina bude musieť takýto moment využiť, tak ako to využilo Rusko v roku 2014 vo vzťahu k Ukrajine.


Samozrejme, Ukrajina bude musieť takýto moment využiť,“ vyhlásil generál.


Nie je to po prvýkrát, čo sa Igor Romanenko provokatívne vyjadruje na adresu Ruska. Rovnako sa vyjadril aj minulý týždeň, keď povedal, že Kyjev by na odpor voči Moskve potreboval rakety, ktoré "by doleteli minimálne na Ural".


Na otázku čitateľa či krajiny Budapeštianskeho memoranda poskytujú Ukrajine dostatočnú a adekvátnu pomoc sa kritike Romanenka nevyhol ani „spojenecký“ Západ. Podľa jeho slov je Ukrajina donútená dodržiavať záväzky, ktoré prijala v súlade s Budapeštianskym memorandom. Podmienkou bolo zrieknutie sa jadrových zbraní, ukrajinská strana svoj záväzok splnila v plnom rozsahu výmenou za prísľub krajín-garantov ctiť si jej nezávislosť, suverenitu a existujúce hranice (Budapeštianske memorandum podpísali lídri USA, Veľkej Británie, Ruska a Ukrajiny). Jednako všetky vyššie spomenuté krajiny porušili prísľuby dané Ukrajine. Rusko siahlo na teritoriálnu celistvosť Ukrajiny a okupovalo časť ukrajinského územia a ostatné krajiny svojou nečinnosťou k tomu prispeli. Pomoc, ktorá je Ukrajine poskytovaná Západom od roku 2014 je podľa Romanenka dôležitá a potrebná, ale vonkoncom nepostačujúca.


Poukazuje k čomu doviedla pomoc Západu pri prehliadke ukrajinských lodí ruskou stranou v Čiernom a Azovskom mori a incidente v blízkosti Kerčského prielivu. Výsledkom bolo uväznenie ukrajinských námorníkov v Rusku. Za incident v blízkosti Kerčského prielivu Západ vyvodil voči Rusku len personálne sankcie.


Pričom od začiatku bola reč o serióznych sankciách voči Rusku a dodaní tzv. smrtiacich zbraní typu „Javelin“ - americkej protilodnej rakety „Harpoon“ na Ukrajinu.


Podľa jeho názoru mohol Západ uplatniť oveľa efektívnejšie ekonomické sankcie voči Rusku, zákazať ruským lodiam vplávat do európskych, amerických a kanadských prístavov. Doterajšiu pomoc zo strany spojencov považuje za neadekvátnu.


.