Sánchez opäť premiérom? Španielski socialisti naďalej posilňujú, ukázal prieskum
22 | 04 | 2019 I Peter Králik

Španielski socialisti naďalej posilňujú a podľa aktuálneho prieskumu, ktorý zverejnil denník ABC, by v parlamentných voľbách získali 31,5 percenta hlasov. Na zisk väčšiny v parlamente by to ale stále nestačilo, poznamenala agentúra Reuters. Hlasovanie sa uskutoční v nedeľu 28. apríla.


Najnovší prieskum je už tretím za posledné dva dni, ktorý ukázal, že vládnuci socialisti (PSOE) navyšujú svoje vedenie. Doterajší premiér Pedro Sánchez by sa mohol stať opäť predsedom vlády, ak sa jeho strana dohodne na koalíciu s podporou aspoň dvoch strán, napríklad s ľavicovou Podemos (Môžeme) a niektorými regionálnymi zoskupeniami, vyplynulo z prieskumu denníka ABC.

Prieskum však tiež ukázal, že až 33 percent voličov ešte nie je rozhodnutých, koho bude v nedeľu voliť.

Socialisti by vo voľbách mohli získať 134 až 139 kresiel z celkového počtu 350 kresiel. Bolo by to až o 54 kresiel viac než v predchádzajúcich voľbách v roku 2016. Najsilnejšia opozičná Ľudová strana (PP) by potom skončila na druhom mieste s podporou 20,1 percenta hlasov. V prepočte by to znamenalo 81 až 86 kresiel, čo je až o 56 menej ako v predchádzajúcich voľbách.



Ako prieskum tiež ukázal, Liberálni Ciudadanos (Občania) by dostali 13,9 percenta hlasov, teda 42 až 44 mandátov, a krajne pravicová strana Vox 11,4 percenta (30 až 32 kresiel).

Tábor pravicových strán, ktorý tvoria konzervatívny ľudovci, liberálny ciudadanos a krajne pravicová strana Vox, by získal celkom 45,4 percenta hlasov, čo by znamenalo 153 až 162 kresiel. Pre získanie parlamentnej väčšiny je ale potrebné 176 mandátov.

Prieskum vykonala spoločnosť GAD3 medzi 1. a 19. aprílom a zúčastnilo sa ho 10 tisíc respondentov.