Rusi sa pripravujú na kybernetickú vojnu so Západom
22 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Rada Ruskej federácie (horná komora) schválila návrh zákona, ktorého cieľom je zabezpečiť udržateľnú, autonómnu prevádzku ruskej internetovej infraštruktúry (Runet) v prípade globálneho odstavenia alebo úmyselného prerušenia týchto sietí. Hlasovanie o legislatíve bolo dosť ironicky prerušené práve výpadkom internetu a elektriny v celej budove Federálnej rady. Aj napriek týmto problémom bol však návrh zákona schválený drvivou väčšinou senátorov v druhom čítaní s 20 minútovým zdržaním.




Aby zákon vstúpil do platnosti, musí ho ešte podpísať prezident Vladimir Putin. Očakáva sa, že do platnosti vstúpi v novembri 2019 a náklady na vybudovanie potrebnej infraštruktúry a spustenie Runetu sú odhadované vo výške 460 miliónov USD.Právna norma bola navrhnutá skupinou zákonodarcov ešte v decembri minulého roku, ako reakcia na „agresívnu“ americkú národnú kybernetickú stratégiu.





Tento dokument obvinil Rusko, ako aj Čínu, Severnú Kóreu a Irán z používania „kybernetických nástrojov“ na podkopanie „demokracie“ USA a jeho hospodárstva. Washington sa vtedy vyjadril, že takéto konanie ponesie hrozivé následky pre každého, kto sa bude podieľať na takýchto škodlivých kybernetických aktivitách proti Washingtonu.

Ak sa vzťahy medzi Ruskom a Západom ešte viac zhoršia a USA sa rozhodnú obmedziť alebo úplne prerušiť prístup ruských IP adries do svetového internetu, Runet dokáže tento výpadok pokryť samostatným fungovaním internetu. Ruský systém sa podľa informácií aktivuje aj vtedy, ak akýkoľvek ruský web postihne globálne vypnutie z akéhokoľvek iného dôvodu. V takom prípade bude daný web „riadiť“ ruský strážca médií - Roskomnadzor.

Prijatá legislatíva spustila aj ostrú kritiku a zákon označila za snahu  o „izoláciu“ a „kontrolu“ ruského internetu. Najvyšší predstavitelia krajiny však trvajú na tom, že ide o výhradne obranný nástroj pre prípad núdze. Aj keď neexistuje žiaden podobný precedens, kedy by bola od internetu odrezaná celá krajina, odborníci potvrdzujú, že je to rozhodne možné a analytici sa obávajú, že takýto scenár v budúcnosti môže hroziť aj iným krajinám.